POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Letoun AWACS NATO do Ostravy zavítá již po sedmé

28.02.2014, 09:01

Prvním „velkým“ účastníkem letošních Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR se stává letoun včasné výstrahy E-3A AWACS z letky NATO v německém Geilenkirchenu. Alianční stroj s radarovým „talířem“ na hřbetě se na naší akci objeví již po sedmé.

„Letos si v této souvislosti připomínáme malé výročí, neboť uplně poprvé se alianční letoun včasného dohledu AWACS objevil na mošnovském letišti před 10 lety na tehdy ještě Dni NATO v Ostravě. Byla to tehdy pro nás všechny velká událost, neboť šlo o vůbec první leteckou zahraniční účast, další země se začaly postupně připojovat až v dalších letech," připomíná Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, organizátora show.

Od té doby sice akce narostla do mnohonásobných rozměrů, k čemuž svými pravidelnými účastmi pomohl právě i tento stroj, který se návštěvníkům nikdy neomrzí. Letoun bude k dispozici na statické ukázce a opět by měl být přístupný, aby návštěvníci mohli zhlédnout vybavení stroje a pobavit se s jeho mezinárodní posádkou.

Letouny Boeing E-3A Sentry systému AWACS slouží v rámci programu Sil vzdušné včasné výstrahy a dohledu NATO na základně v německém Geilenkirchenu. Pro potřeby NATO slouží jako vzdušná radarová stanoviště a koordinují další letouny a jejich úkoly, slouží k předávání komunikace a další. Díky přistoupení České republiky k aliančnímu programu AWACS roku 2011 v nich pracují i čeští piloti a operátoři.

„Tyto stroje jsou prakticky využívány ke střežení aliančního vzdušného prostoru a v operacích a jsou tedy velmi vytížené. V případě aktuální bezpečnostní krize či hrozby tak může být účast NATO AWACS odvolána, což se ostatně stalo na poslední chvíli bohužel i loni a což obecně platí pro všechny bojové přislíbené stroje,“ dodává Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro