POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Letoun L 410 NG se poprvé představí na Dnech NATO

12.09.2022, 12:05

Velkolepá bezpečnostní přehlídka Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR nabízí každoročně svým návštěvníkům bezpočet novinek a překvapení. I v letošním roce zažije událost jednu velkou premiéru: poprvé v historii se zde představí ryze český letoun L 410 NG z dílny Aircraft Industries a rovnou se proletí nad hlavami několika tisícového davu! 

Letouny řady L 410 jsou turbovrtulové, celokovové hornoplošníky, které vynikají svou spolehlivostí, bezpečností a schopností provozu v extrémních klimatických podmínkách. A tato původní „čtyřistadesítka“ proslavila Českou republiku po celém světě, což dokládají čísla – doposud jich bylo vyrobeno přes 1200 kusů. První letoun řady L 410 byl zkonstruován již v roce 1969, v roce 2010 pak začal vývoj modernizované verze v rámci projektu MOSTA a začátek sériové výroby se datuje k roku 2018. 

„Náš letoun procestoval celý svět, ale na ostravských Dnech NATO jej diváci mohou vidět poprvé. Jsme velmi rádi, že můžeme představit český letoun na domácí půdě,“ zmínila Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries. 

Inovovaný letoun nabízí vylepšené letové parametry a provozní charakteristiky, modernější technologie a avioniku. Nová konstrukce křídla s integrální palivovou nádrží má větší objem, a proto umožňuje podstatně delší dolet a vytrvalost. Díky novým technologiím uveze i o 500 kg více nákladu. Zavazadlový prostor byl zvětšen dvojnásobně, s čímž souvisí prodloužení nosové části letounu. Implementací těchto zásadních změn provozovatel získá letoun s vylepšenými parametry a užitnými vlastnostmi jako je například zvýšení cestovní rychlosti a zlepšení výkonu motorů v teplých a vysokohorských podmínkách. Letoun L 410 NG splňuje požadavky na ekonomiku provozu a samozřejmě také všechna bezpečnostní kritéria. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro