POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Litva s rekordním zastoupením tradičně mezi prvními účastníky

09.02.2018, 13:01

S počátkem roku se začínají hlásit první zahraniční účastníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR a letos prvenství přísluší litevskému letectvu. To na statické ukázce nabídne komplexní prezentaci svých schopností.

Litva nedisponuje vlastním stíhacím letectvem, představí ale své transportní kapacity, vrtulníkové letectvo i cvičné letouny. Konkrétně se tak diváci mohou těšit na stejnou sestavu strojů, jež se na mošnovském letišti objevila v roce 2016 - transportní letoun C-27J Spartan, víceúčelový vrtulník AS365N3+ Dauphin a dva stroje L-39 Albatros.

„Litevské letectvo lze považovat již za tradičního účastníka Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, jenž zároveň potvrzuje svou účast typicky mezi prvními. V rámci letošního ročníku Litva vyrovná své rekordní zastoupení čtyřmi stroji z roku 2016. Její prezentace je výjimečná i tím, že vzhledem k velikosti jejího letectva k nám Litva vysílá největší část svých vzdušných sil,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Víceúčelový vrtulník AS365N3+ Dauphin se na Dny NATO vrací po roce a představuje nejnovější přírůstek litevského letectva. To tyto stroje obdrželo v roce 2015 a využívá je jako pátrací a záchranné helikoptéry či pro monitoring životního prostředí. Po roce se vrací rovněž letoun L-39 Albatros z dílny generálního partnera akce, společnosti AERO Vodochody. Díky dvojnásobnému zastoupení se může představit ve dvou různých konfiguracích prezentujících jeho hlavní využití – cvičné L-39C a lehké bojové L-39ZA.

Transportní letoun C-27J Spartan mohli diváci loni zhlédnout v dynamické ukázce v italských barvách, ze strany Litvy se bude jednat o návrat po dvou letech.

Jelikož Litva, obdobně jako další pobaltské státy Estonsko a Lotyšsko, nemá k dispozici vlastní nadzvukové letectvo, ochranu jejího vzdušného prostoru zajišťují již od roku 2004 ostatní členské státy Severoatlantické aliance. Na této misi zvané Baltic Air Policing se podílí i české letectvo se stíhacími letouny JAS-39 Gripen, které se jí účastnilo naposled v roce 2012. V současné době je vzdušný prostor pobaltských zemí střežen Dánskem a Itálií.

Od poloviny letošního roku však bude v Litvě v mnohonárodním bojovém uskupení členských států NATO v rámci takzvané alianční předsunuté přítomnosti působit česká mechanizovaná rota o velikosti 250 vojáků.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro