POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Luftwaffe: 2x A-400M!

03.08.2021, 07:47

Potřetí v řadě se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí jedno z nejnovějších evropských letadel – transportní A400M Atlas. Díky německému letectvu budou tito obři k vidění jak na zemi, tak ve vzduchu. Jejich výpravu navíc doplní vrtulníky EC-135 a Bell 206.

Spolková republika Německo a její ozbrojené složky se účastní Dnů NATO pravidelně již od roku 2007 a představuje zástupce jak letecké, tak pozemní techniky. Pro letošní ročník si tento západní soused připravil kombinaci těžké transportní techniky v podobě letounů A400M Atlas, jenž bude k vidění jak v rámci statické ukázky, tak také během letu. Německou účast doplňují vrtulníky z výcvikového střediska International Helicopter Training Center (IHTC) - EC-135 se představí v letové ukázce, Bell 206 pak na statické.

“Německo patří bezesporu mezi naše klíčové partnery. Potvrzuje to i letos účastí dvojice moderních strojů A400M Atlas, jenž stále patří mezi méně prezentovanou techniku,” uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. “To se dá ale říci i o vrtulnících z Mezinárodního výcvikového centra IHTC – Bell 206 se představí teprve podruhé a EC-135 po dlouhé době uvidíme v letové ukázce. Navíc se nejedná o jedinou německou účast, v příštích týdnech zveřejníme i pozemní techniku, kterou letos představí tamní ozbrojené síly.”

A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun se strategickými schopnostmi vyvinutý společností Airbus ve spolupráci s některými aliančními státy. Mezi jeho specifika patří protichůdně otáčející se vrtule, což zlepšuje jeho letové vlastnosti. Německo nyní disponuje třiceti stroji a postupně jimi plánuje nahradit mimo jiné dosluhující letouny Transall C-160. A400M můžeme nalézt také ve výzbroji Francie, Španělska, Velké Británie či Turecka.

Cvičné vrtulníky Bell 206 používá německá armáda od roku 2017, kdy šestice těchto strojů nahradila vyřazené helikoptéry Bo-105. Lehký víceúčelový vrtulník EC 135 je rovněž využíván pro školení nových pilotů, kteří do nich usedají po absolvování základního výcviku na Bell 206.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro