POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Maďarsko předvede Hind a mnohokrát oceněný Gripen

20.04.2023, 11:58

Dvě atraktivní dynamické ukázky na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR nabídne maďarské letectvo. Ve vzduchu se díky němu opět ukáží bojový letoun letoun JAS-39 Gripen a bitevní vrtulník Mi-24 zvaný Hind.

Maďarské Gripeny jsou pravidelným účastníkem akce už od roku 2010, ovšem na posledních třech ročnících nejen předvedly výborné vystoupení, ale rovněž si za něj vždy odnesly Cenu primátora za nejlepší leteckou ukázku. Výborný dojem v návštěvnících zanechal i maďarský Mi-24, který loni na mošnovském letišti předvedl své letové vystoupení poprvé. 

Změna: Účast vrtulníku Mi-24P byla zrušena (30. srpna 2023).

„Piloti maďarských Gripenů po zásluze domů vozí ocenění za své vystoupení nejen z Ostravy, ale i dalších akcí, takže se v jejich podání i od jejich kolegů z Mi-24 jistě můžeme opět těšit na výborný zážitek,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Uvidíme, jestli se některému z nich podaří navázat na předchozí úspěchy a po čtvrté za sebou získat Cenu primátora pro Maďarsko.“

Letouny JAS-39 Gripen zajišťují obranu maďarského vzdušného prostoru od roku 2006, přičemž je Maďarsko má, stejně jako Česká republika, pronajaté od Švédska. Jsou to lehké víceúčelové bojové stroje konstrukčně vycházející z předchozích modelů firmy Saab, především z letounu Viggen. Díky delta křídlu a tzv. kachnímu uspořádání vyniká výbornou manévrovatelností a postačuje mu krátká vzletová a přistávací dráha. Proto mezi speciality letounu patří schopnost operovat z vybraných silnic, jak vyžadují švédské mobilizační plány.

Bitevní vrtulník Mi-24, v kódu aliance známý jako „Hind“, vznikl na konci 70. let v Milových závodech v tehdejším Sovětském svazu. Celkově jich bylo vyrobeno více než 2 500 kusů a nadále jsou ve službě v mnoha zemích světa, včetně letectev některých členů NATO. Ve výzbroji aliančních států byly modernizovány pro lepší kompatibilitu s výzbrojí NATO a ve službě tak zůstanou minimálně do roku 2025. Mi-24 hrají významnou roli v současné válce na Ukrajině, jelikož jsou ve výzbroji ukrajinského i ruského letectva.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro