POTVRZENÁ ÚČAST 2024       

Zprávy

MESIT – elektronické systémy pro letouny i bojová vozidla

14.09.2022, 15:00

Jedním z hlavních partnerů Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je i MESIT holding (společnost skupiny OMNIPOL). Produkty se značkou MESIT tvoří sofistikované elektronické systémy, které tvoří důležitou část vnitřního vybavení letounů či bojových vozidel, i když nejsou často viditelné na první pohled.

Vlastní vývoj a výroba leteckých přístrojů je od založení základním pilířem společností skupiny MESIT. Společnost MESIT asd, s.r.o., se účastní značné části leteckých programů na území České republiky a je dlouholetým dodavatelem přístrojů pro významné tuzemské letecké finalisty, jako jsou například Aircraft Industries, a.s., a Aero Vodochody AEROSPACE a.s. Proto se MESIT asd zapojil i do modernizace dvou nejnovějších letounů L-39NG a L 410 NG, které se představí na letošních Dnech NATO. 

Obchodní sortiment pro původní letoun L 410/420 představoval přibližně 130 nabízených položek, a to palubní i motorové přístroje. MESIT asd se společně s dalšími českými společnostmi účastnil projektu MOSTA pro komplexní modernizaci letounu L 410 za účelem zvýšení efektivnosti a ekonomie provozu. Vyvinul a v současné době dodává pro letoun L 410 NG několik leteckých systémů: systém měření paliva, elektronické součásti pro řízení odledňování draku letounu, systém vyhřívání čelních skel, řízení vytápění kabiny a systém kontroly dodávek elektrické energie pro ohřev sond statického a celkového tlaku. 

Rovněž spolupráce s Aero Vodochody AEROSPACE a.s. má dlouhou historii. MESIT dodával přístrojové vybavení pro úspěšné letouny L-29, L-39, L-59 a L-159. Také na nejnovějším letounu L-39NG naleznete komponenty této značky. Patří mezi ně například interkom, páka řízení HOTAS, spouštěcí zařízení pro odpal palubní výzbroje, ovladače podvozku nebo snímače proudu. 

Aktuálně byl do sériové výroby v letošním roce zaveden palubní telefon neboli interkom LUN 8426. Palubní telefon LUN 8426 je vyvinut na míru nejen pro letadlo L-39NG, ale i pro případné použití v rámci programu generálních oprav a modernizací stávajících L-39. Systém se skládá ze dvou jednotek palubního telefonu integrovaných s panelem ovládání, každá v jedné kabině. Vzájemně propojuje audio posádky, pozemní obsluhy, palubních radiostanic a radionavigačních systémů. Jde o univerzálně použitelný systém vybavený robustními ovládacími prvky vhodnými k obsluze v rukavicích, tj. pro posádky používající předepsanou vojenskou pilotní výstroj jak „západního“ tak i „východního“ typu.

Společnosti skupiny MESIT v letošním roce oslavily 70 let od svého založení a navazují na tradici vývoje a výroby leteckých přístrojů. Společnost MESIT asd, s.r.o., nabízí zkušenosti nejen s vývojem leteckých systémů testovaných ve vlastních vývojových laboratořích, ale zejména pak znalosti certifikace softwaru dle RTCA/DO-178. Také dlouhodobě působí v oblasti obranné techniky. Pro bojová vojenská vozidla dodává systém taktické komunikace v široké nabídce komponent – radiostanice, interkomy, náhlavní soupravy a také nejnovější exterkom (PA System) pro oslovení okolí. Společnost MESIT machinery, a.s., nabízí komplexní strojírenské služby – přesné odlitky včetně CNC obrábění a povrchových úprav pro řadu průmyslových odvětví, včetně leteckého a obranného průmyslu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro