POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Na Dny NATO z Belgie dorazí F-16 i Alouette III

13.03.2020, 11:50

Svou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR potvrdilo belgické letectvo. Po dvou letech se tak znovu představí belgická F-16AM, premiérově jí doplní také vrtulník Alouette III.

Belgie a její letectvo patří mezi pravidelné účastníky Dnů NATO. Od roku 2009 tak prezentovalo návštěvníkům akce různou techniku od vrtulníku Agusta A109, přes cvičný letoun SF.260 až po transportní C-130 Hercules nebo bojový letoun F-16. Právě k F-16AM se letos přidá také užitkový vrtulník Alouette III. Oba zástupci belgické letecké složky se představí na statické ukázce.

zdroj: Belgian Air Component

Potvrzená
technika:


F-16


Alouette III

„Dny NATO letos termínově kolidují s dalšími akcemi, což má bohužel vliv na některé dynamické ukázky. Jsme však rádi, že se belgické letectvo na to rozhodlo zareagovat statickými ukázkami, hlavně ve formě neokoukaného Alouette III,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Tento vrtulník sice stále slouží v mnoha zemích, vzhledem ke svému stáří je však na veřejných akcích vzácným hostem.“

F-16 Fighting Falcon je jednomístný víceúčelový letoun 4. generace. Ačkoliv se první let uskutečnil v roce 1974, díky mnohým modernizacím stále splňuje současné požadavky moderního letectva a stále se vyrábí. Přesto se belgické letectvo již připravuje na přechod na modernější stroje 5. generace – F-35 Lightning II, jejich první kusy má obdržet v roce 2023.

Ještě starší je pak lehký užitkový vrtulník Aérospatiale Aloutte III. Ten byl zařazen do služby již v roce 1960. Díky svým výborným vlastnostem je však dodnes používán letectvem Francie, Belgie či Portugalska. Belgie jej používá především pro podporu námořnictva a přepravu osob a materiálu mezi pevninou a loděmi. Na Dnech NATO se zatím objevil pouze jednou, a to v roce 2012 v barvách rakouského letectva.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro