POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Na Mošnov se vrátí Saab 105, tentokrát dorazí z Rakouska

20.04.2015, 10:50

Rakouské letectvo od své premiéry v roce 2010 nevynechalo jediný ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR a letos potěší návštěvníky akce premiérovou účastí svých dvou letounů Saab 105OE – jedním v letecké ukázce a jedním na statice. Letová ukázka by měla být navíc provedena v podání letounu patřícího k tzv. tygří letce, který je vyveden v oranžovo-černé kamufláži.

Saab 105 se již na Mošnově v dynamické ukázce představil už v roce 2013, kdy šlo o stroj patřící Švédské historické letce. Tentokrát se však bude jednat o exportní rakouskou variantu 105OE, která je vybavena silnějšími motory. Rakouské letectvo letoun využívá pro výcvik pilotů nebo pro monitorovací lety a odběr vzorků vzduchu.

„Tato účast de facto zkompletuje představení letounu Saab 105 na naší akci, protože Švédsko a Rakousko jsou jediné státy, které jej mají ve výzbroji, a jedná se tedy o jediné varianty, jež je možno vidět létat. Poprvé si jej navíc návštěvníci budou moci prohlédnout i zblízka na statické ukázce,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora show.

Rakouské letectvo v uplynulých pěti letech představilo na Mošnově průřez své letecké techniky – v dynamické ukázce moderní bojový letoun Eurofighter a víceúčelový vrtulník S-70 Black Hawk, ve statických ukázkách pak bojový vrtulník Bell OH-58B Kiowa či lehký dopravní letoun PC-6 Porter. Nyní tak spektrum rozšíří původem švédský Saab 105 ze 70. let. Ten je díky dvoumístnému uspořádání primárně určen pro výcvik pilotů, ale byl využíván i pro leteckou podporu pozemních jednotek, omezenou bojovou činnost či jako předváděcí stroj.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro