POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Německo: návrat A-400M a Leopardu, premiéra Pumy

24.08.2017, 18:38

Německo svou letošní prezentací na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR navazuje na rekordní loňskou účast, kdy se zhostilo role speciálního partnerského státu. Kromě již potvrzených příspěvků se návštěvníci mohou nově těšit na dopravní letoun A-400M, armádní pozemní techniku či zástupce civilních bezpečnostních složek.

Všechny německé bezpečnostní složky, které se zúčastnily loňského ročníku Dnů NATO v rámci speciálního partnerského státu, projevily zájem o svou opětovnou prezentaci na mošnovském letišti. Návštěvníci se tak mohou opět těšit na velmi široké spektrum jednotek, jejich vybavení a vozidel včetně těžké techniky.

„Německé jednotky měly takový zájem o prezentaci na naší akci, že by bez problému opět zaplnily stejný prostor jako loni. To nás samozřejmě velmi těší a návštěvníci budou moci shlédnout široké spektrum německých jednotek a složek, rozsah jsme však museli poněkud omezit, abychom měli místo i pro jednotky Slovenska, letošního partnerského státu akce,“ říká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.  

ZMĚNA: Letoun A-400M Atlas německého letectva se v Ostravě (zatím) podruhé nepředstavil. Místo toho byl vyslán s humanitární pomocí do Karibiku postiženého hurikánem Irma (15. září 2017)

Ze strany pozemních sil se v rámci statiky představí hned pět druhů techniky. Svou veřejnou premiéru si na Mošnově odbude bojové vozidlo pěchoty Puma, jež v současnosti v německé armádě nahrazuje zastaralé stroje Marder. Vrátí se i hlavní bojový tank Leopard 2, který se loni zapojil do společné dynamické ukázky s českou armádou, letos bude vystaven na statické ukázce.

Po své loňské premiéře se znovu objeví rovněž A-400M Atlas, nejnovější evropský vojenský transportní letoun, který se na veřejnosti ukazuje velmi zřídka. Připojí se tak k dříve oznámeným letounům P-3C Orion, Do 228 a Tornado.

Čtěte také: Na Mošnov se vrací německý Orion

Nebude se však jednat pouze o statické ukázky. „Například německá vojenská policie spadající pod síly podpory si pro diváky připravila dynamickou ukázku výcviku služebních psů. Obdobně německá celní správa se představí v součinnosti s českými protějšky,“ dodává Pavlačík.

V případě civilních bezpečnostních složek se letošních Dnů NATO zúčastní také Spolkový úřad pro technickou pomoc (THW), jehož zástupci připraví kromě vystavené techniky i vlastní doprovodný program pro děti, dále pak Německý červený kříž  a policie, která návštěvníkům ukáže svou sbírku upravených vozidel. Stejně jako v loňském roce se tak bude jednat o komplexní prezentaci německého záchranného systému.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro