POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Oslavy sta let Československa vyvrcholí historickým průletem

06.09.2018, 10:35

Letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR představují jednu z největších veřejných akcí zaměřených na připomenutí stého výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil. Tento výjimečný ročník návštěvníkům poskytne jedinečné setkání současné a historické techniky, jež navíc vyvrcholí unikátním historickým průletem mapujícím vývoj československých a českých vzdušných sil.

V tomto mimořádném průletu se za doprovodu Smetanovy Vltavy představí 16 typů strojů, které sloužily v československém a českém letectvu za posledních sto let. Diváci budou moci současně zhlédnout unikátní vystoupení historických tanků a další pozemní techniky v prostoru dynamických ukázek: „Přestože jsme původně počítali s živým vystoupením Janáčkovy filharmonie Ostrava, z technických důvodů jsem od tohoto kroku museli bohužel ustoupit. I tak věříme, že půjde o jedinečný zážitek, na něhož budou návštěvníci dlouho vzpomínat,” vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Historický průlet bude zahájen replikou dvouplošníku Avie B-534 reprezentující nejstarší období vzdušných sil, za nímž budou následovat další slavné letouny či vrtulníky včetně těch soudobých: „Tento průlet poskytuje výjimečný pohled na jednotlivé historické etapy, kterými si československé letectvo prošlo, včetně současné letecké techniky operující ve službách Vzdušných sil Armády České republiky,” vyzdvihuje velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Petr Hromek.

Jeho slova potvrzuje i šéfredaktor časopisu Letectví a kosmonautika Jan Čadil: „Jedná se o jedinečnou příležitost, kdy bude možné spatřit pohromadě řadu typů letounů, jež se významně zapsaly do historie našeho letectví. Například cvičný letoun Harvard Mk.II a stíhací Spitfire Mk. XVI připomenou hrdinství našil letců za druhé světové války, druhý zmíněný typ navíc i poválečnou obnovu našeho letectva.”

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro