POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Počátek května: deset potvrzených zemí a 400 minut ukázek

10.05.2019, 14:35

Na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR si připomeneme 70 let od založení Severoatlantické aliance a 20 let od vstupu České republiky do NATO. Po loňských „stoletých“ oslavách se tak bude jednat o další speciální ročník, čemuž nasvědčuje i dosud potvrzená účast.

Na počátku května již oficiálně přislíbilo svou techniku deset zemí, které na mošnovské letiště vyšlou více než 25 letounů, dvě akrobatické skupiny a diváci se mohou těšit na čtyři premiéry. Vzhledem k různým způsobům plánování vystoupení na leteckých akcích v jednotlivých státech se nyní nacházíme v mezičase po první vlně, s mnoha dalšími zeměmi tak jednání probíhá nebo se ještě nevyjádřily.

„Jak je naším zvykem, oznamujeme pouze oficiálně potvrzenou účast, takže nekomentujeme informace, které se objeví na různých internetových stránkách a sociálních sítích,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Přesto bychom chtěli naznačit, na co se ještě diváci mohou těšit a jakým směrem se v současnosti ubírají další jednání. A že toho není málo může ilustrovat fakt, že nyní počítáme s 400 minutami leteckých a pozemních dynamických ukázek, takže již máme téměř zaplněný sobotní program, jež činí osm hodin, neboli 480 minut."

Jednání v pozitivním duchu vedeme se sedmi zeměmi, které se na akci představují pravidelně - Francií, Maďarskem, Nizozemím, Polskem, Spojenými státy, Švédskem a Velkou Británií. Nemusí se však jednat o jejich tradiční účast, ale můžeme se i v těchto případech počkat zajímavých premiér. Rovněž mohou svou prezentaci rozšířit i již oznámené země, a to se nemusí týkat jen slovenských a německých nevojenských jednotek. Rozsah svých expozic a ukázek ladí letošní partnerský stát, Rumunsko, u nějž jsme dosud neoznámili žádnou techniku, ale doufáme, že potěšíme fanoušky letecké i pozemní obrněné techniky. 

Otevřená je situace u Albánie, Černé Hory, Chorvatska, Itálie, Kanady, Makedonie a Slovinska. Od nich zatím nemáme žádnou odpověď, ale jak jsme viděli např. loni u Slovinska, někdy se rozhoduje až pár týdnů před Dny NATO a ze současného stavu jednání opravdu nelze nic vyvozovat.

Některé státy se však vyjádřily, že letos se svou účastí na mošnovském letišti nepočítají. Jmenovitě se jedná o Belgii, Portugalsko, Řecko, Španělsko a Turecko. 

Zapomenout bychom ale neměli ani na české vojenské i nevojenské jednotky. Zde se mohou návštěvníci akce těšit na všechny tradiční účastníky, kteří připravují letošní podobu expozic a scénáře dynamických ukázek a kteří rovněž budou chtít nabídnout něco nového.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro