POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Polsko představí všechny jednotky svých speciálních sil

17.08.2023, 13:03

Účast letošního speciálního partnerského státu bude vskutku speciální. Kromě rozsáhlé prezentace pozemních sil i letectva se návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR mohou těšit na představení všech jednotek polských speciálních sil, jejich výzbroje a rovněž premiérovou dynamickou ukázku jednoty GROM s českou policií. 

Právě toto společné představení české policejní zásahovky a elitních polských vojáků bude největším lákadlem letošní prezentace polských speciálních sil na mošnovském letišti. Nebude chybět ani již tradiční bojový výsadek v podání příslušníků jednotky AGAT a představení techniky této jednotky – lehkého taktického vozidla Oshkosh M-ATV, terénního vozidla HMMWV či mini dronu FLYEYE. Svou prezentaci budou mít v areálu akce i Formoza, GROM, Komandosy a NIL.  

„Polsko dělá konceptu speciálního partnerského státu opravdu výbornou reklamu. Kromě úchvatných leteckých přehlídek a moderních pozemních ukázek se můžeme těšit i na rozsáhlou účast všech jednotek polských speciálních sil,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Mnohé z nich se na naší akci již představily, ale nikdy v žádném ročníku více než jedna – a nyní tak budeme moci potkat příslušníky všech pěti.“

Současné polské Velitelství speciálních sil bylo zřízeno v roce 2007 a sestává z pět jednotek speciálních sil: GROM, Komandos, FORMOZA, AGAT a NIL. Každá z nich má svou specializaci – ať už to jsou námořní a obojživelné operace, získávání informací a působení v týlu nepřítele či výsadkové operace. Celé velitelství čítá okolo 5000 vojáků a jeho jednotky se účastnily například válek v Afghánistánu a Iráku.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro