POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Polský AGAT se vrací na Dny NATO s vozidly Oshkosh i Humvee

08.09.2019, 17:38

Na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se opět bude prezentovat pozemní vojenská technika tří zahraničních států. Po Rumunsku a Německu se na tento seznam přidává také Polsko se svou jednotkou speciálních sil AGAT. Ta předvede na statické ukázce svůj vozový park a výstroj i výzbroj.

Jednotka AGAT je oblíbeným účastníkem Dnů NATO, a to nejen díky svému statusu speciálních sil, ale také nejnovější technice, kterou na akci prezentuje. Pro tento rok si připravila vozidla M-ATV Oshkosh, Humvee, nebo také Land Rover Defender či čtyřkolku Polaris.

„Již třetím rokem po sobě na Dnech NATO tři zahraniční armády představí svou pozemní techniku, což je něco naprosto mimořádného,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Účast speciálních jednotek na veřejné akci je navíc vždy vzácná i vzhledem k stupni utajení, ve kterém tyto jednotky zpravidla pracují.“

Speciální síly jsou v rámci polských ozbrojených sil považovány za samostatnou ozbrojenou složku, která byla založena v roce 2007 a která přímo spadá pod náčelníka generálního štábu. Poprvé je na Dnech NATO reprezentovala jednotka COMMANDO v roce 2014, kdy Polsko zastávalo roli speciálního partnerského státu. Samotná AGAT, jejímž hlavním úkolem je provádění diverzních akcí v týlu nepřítele s cílem narušit jeho bojovou činnost, si premiéru na mošnovském letišti odbyla v roce 2017 a představila se i loni. 

Nejedná se však o finální účast polských ozbrojených sil na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR, další informace budou zveřejněny v následujícím týdnu. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro