POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Portugalsko ve své premiéře představí symbol aliance

09.03.2023, 11:01

První potvrzenou premiérou letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je historicky první účast portugalského letectva. Návštěvníkům se tak na statické ukázce představí jeho dva letouny F-16M.

Díky skvělé mezinárodní prestiži akce se na mošnovské letiště daří stále lákat účastníky z dalších zemí. První účast Portugalska navíc znamená zapojení dalšího členského státu NATO, stroje F-16 jsou i jedním ze symbolů Severoatlantické aliance, jelikož jsou ve výzbroji více než třetiny jejích členů.

„Premiérová účast Portugalska je zrovna v letošním roce významným symbolem. Nejenže představí samotný letecký symbol Aliance v podobě letounu F-16, ale prezentuje i partnerství a spolupráci v rámci NATO,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Stroje F-16 se představily na každém ročníku akce již od roku 2007 a jsme rádi, že díky Portugalsku ani letošek nebude výjimkou.“

První vzlet víceúčelového letounu 4. generace F-16 Fighting Falcon se datuje již do roku 1974, což z něj dělá již zkušeného veterána ze studenoválečné éry. Díky jeho kvalitám a neustálým modernizacím je přesto F-16 stále vyráběn a zařazován do výzbroje letectev, přestože některé státy je již nahrazují za stroje 5. generace F-35 Lightning II.  

Portugalské letectvo disponuje celkem 28 letouny F-16 ve verzích F-16 AM/BM, které mají vylepšený kokpit, avioniku a mohou disponovat radarem pro řízené střely vzduch-vzduch. Obecným cílem modernizace bylo prodloužení životnosti letounů a navýšení jejich operačních schopností.  
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro