POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

První den víkendové show dorazilo 85 000 návštěvníků

17.09.2022, 19:30

Za účasti devatenácti partnerských zemí a pod partnerstvím Severoatlantické aliance začala největší bezpečnostní přehlídka v Evropě, 22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR, kterou první sobotní den navštívilo 85 000 lidí. Za chladného pozdně letního počasí měli návštěvníci možnost vidět špičkové vybavení, techniku a ukázky různých bezpečnostních, hasičských a záchranných složek. Celkem byla k vidění necelá stovka letadel a tisícovka různých typů další techniky.

Po zahajovacím seskoku výsadkářů AČR začal bohatý kaleidoskop dynamických ukázek, kterým sekundovaly statické ukázky techniky plně obsazené dychtivými diváky. Poprvé se na akci představil v dynamické ukázce bojový vrtulník Mi-24P maďarského letectva, za kterým následovala ukázka „zajetí zájmové osoby pomocí léčky“ vykonaná AČR. Ukázky tohoto typu se odvíjejí na zemi i ve vzduchu a jsou u diváků velmi oblíbené. Zajímavá byla i premiérová ukázka nového dvoumotorového víceúčelového vrtulníku německé armády NH-90 TTH. 

Ukázka zásahu Městské policie Ostrava proti rozvášněnému davu za pomoci policistů na koních a kynologické skupiny dala jasně najevo, že nerespektování pravidel neukázněnými jedinci se nevyplácí. Zatímco na zemi už hluk utichal, z oblohy bylo slyšet burácení dvoumotorového Typhoonu rakouského letectva, jehož pilot, známý pod přezdívkou Falco, dával mistrně najevo, co s tímto strojem dovede. Poté se na zemi rozběhla společná akce zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, polské Komendy Wojewódzkiej Policji v Katowicach a také speciální ženské protiteroristické jednotky jordánské armády QRFT, která je na Dnech NATO v Ostravě už potřetí. Osvobození rukojmích z rukou teroristů bylo špičkovou ukázkou souhry profesionálů, kteří reálně nastupují do akce, když už je opravdu zle. 

Ukázka záchrany zraněné osoby Zdravotní záchrannou službou Moravskoslezského kraje pomocí vrtulníku W-3A Sokol dala jasně najevo, že i v těch nejnáročnějších podmínkách se můžeme spolehnout na pomoc, která nám přiletí „shůry“. Po slavnostním zahájení a výstřelu z tanku T-72M4CZ polská speciální jednotka JW AGAT předvedla ukázku taktického výsadku HALO (High Altitude, Low Opening). Mohutný zahajovací průlet českého a německého letectva předznamenal odpolední část dynamických ukázek. 

Od pozemních vystoupení Celní správy ČR, Polska a Slovenska, Vězeňské služby, Cizinecké služby a dalších bojových ukázek Armády České republiky až po oblíbené vystoupení motocyklové jednotky Hradní stráže. S napětím a pohledem k obloze očekávali návštěvníci akce premiérový průlet F-35 Lightning II nizozemského letectva, který po prvním pohodovém průletu a nezbytném pozdravení diváků přešel při druhém průletu do rychlého letu a prudkého stoupání. 

Premiérově se na českém nebi předvedl také JAS-39 Gripen E, nejmodernější model Gripenu společnosti SAAB.  Z české produkce byly vidět ukázky špičkového proudového cvičného letounu 
L-39NG z Aera Vodochody nebo L 410 NG z dílny Aircraft Industries, který je pokračovatel oblíbeného Turboletu. Dech se tajil při vystoupení vicemistra světa v akrobatickém létání, Martina Šonky, na cvičném Zlínu Z-142C AF společnosti LOM Praha. Za pomyslnou třešničku na dortu můžeme považovat úchvatné premiérové vystoupení akrobatické skupiny Patrouille Suisse na strojích F-5E Tiger II.

„Jsme velmi rádi, že jsme mohli uvítat návštěvníky naší akce opět naplno a bez covidových omezení,“ sdělil Zbyněk Pavlačík, předseda pořádající organizace Jagello 2000, a dodal: „Neustálý zájem diváků je nejen pro nás, ale pro všechny účastníky a partnery akce, tím nejlepší vysvědčením.“

I v rámci statických ukázek mohli návštěvníci vidět špičkovou armádní, policejní, záchrannou a hasičskou techniku, která byla v neustálém obležení nadšených obdivovatelů. Dominantní byla zcela pochopitelně expozice „velkých letadel“ od průzkumného letounu P-3C Orion německého námořnictva přes premiérový Embraer C-390 brazilského letectva až po řadu těch největších strojů amerického letectva. US Air Force vyslala největší sériový letoun C-5M Super Galaxy, C-17 Globemaster, „létající čerpací stanici“ KC 135 a ikonický Boeing B-52 Stratofortress. Vidět tuto alej plnou mohutných křídel byl obrovský zážitek, a to nejen pro fandy letecké techniky. Na jejím konci byl k vidění bezpilotní MQ-9 Reaper, který patří mezi nejmodernější stroje ve své kategorii.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro