POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Saab poprvé ve střední Evropě představí JAS-39 Gripen E

27.05.2022, 09:01

Společnost Saab poprvé představí v regionu střední a východní Evropy svůj nejmodernější letoun Gripen E. Díky generálnímu partnerovi akce tak budou moci návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR spatřit jeden z nejnovějších produktů evropského leteckého průmyslu.

foto: Saab

JAS-39 Gripen E je stroj nabitý nejmodernějšími technologiemi. Rozdíl oproti předchozím verzím tak sice nemusí být na první pohled patrný, přesto Gripen E představuje výrazný technologický pokrok. Jehož revoluční avionika a nejmodernější systémy umělé inteligence umožňují pilotovi soustředit se na misi a sensory elektronického boje chrání pilota i letoun v bojových situacích.

"Letouny JAS-39 jsou s naší akcí spjaty už od roku 2005, kdy je čerstvě zařadily české vzdušné síly do své výzbroje jako náhradu za vyřazované MiGy-21. Za tu dobu se zde prezentovaly stroje všech evropských uživatelů, které předvedly své kvality i v působivých letových ukázkách, jednalo se však o verze C a D. Jsme tak rádi, že díky podpoře našeho generálního partnera, švédské firmy Saab, nyní budeme moci jako první veřejná akce v regionu přivítat i letoun ve verzi E," oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

„Chceme návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky představit to nejlepší, co v rámci vojenské letecké techniky na světě existuje a Gripen E je absolutní světová špička. Gripen E je pro nás logickým nástupcem Gripenů C/D, které Vzdušné síly AČR úspěšně provozují od roku 2005 a dovolím si tvrdit, že jsou s nimi velmi spokojeni,“ říká Jiří Verner, bývalý velitel Vzdušných sil AČR, dnes Country Manager pro Českou a Slovenskou republiku ve společnosti Saab.

foto: Saabfoto: Saabfoto: Saab

Letouny Gripen jsou schopny operovat i z velmi krátkých přistávacích a vzletových drah, ze silničních základen a v případě nouze pouze ze zpevněných cest, což je zásadní výhoda v případě vyřazení domovské základny z provozu. Vedle vysoké operační schopnosti letounů Gripen je stěžejní také snadný, rychlý a účelný modernizační cyklus. Mezi další výhody letounu Gripen, které se týkají jak nejnovější verze Gripen E/F, tak verze Gripen C/D, patří možnost jejich vybavení nejmodernějšími Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) střelami Meteor. 

Oproti srovnatelným letounům jsou stroje Gripen E též značně ekonomické, když cena letové hodiny a celkové náklady na jejich provoz jsou 5-7x nižší.

„Pokud by letounem, který má nahradit stále moderní a technologicky vyspělé Gripeny C/D, měl být Gripen E, budou Vzdušné síly AČR moci kontinuálně plnit své mise a efektivně chránit vzdušný prostor naší země a partnerů v rámci Severoatlantické aliance, aniž by při tom extrémně zatížily armádní rozpočet, a tím de facto znemožnily či zbrzdily nezbytně nutnou modernizaci celé armády,“ dodává Jiří Verner.  

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro