POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Slovinsko kromě tradiční akrobacie PC-9 premiérově představí L-410

06.03.2020, 12:25

Návštěvníci letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na návrat dynamické ukázky cvičného letounu PC-9 v podání slovinského letectva. To na mošnovském letišti plánuje poprvé představit rovněž svůj transportní letoun L-410.

Slovinské letectvo se na Dnech NATO ukáže znovu po dvouleté přestávce. Již tradičně se bude prezentovat cvičným turbovrtulovým letounem PC-9M, Slovinci přezdívaný Hudournik. Ten se představí návštěvníkům jak na zemi, tak ve vzduchu během dynamické ukázky. Společně s dvojící strojů PC-9 poprvé dorazí na statickou ukázku také transportní letoun L-410 Turbolet.

Potvrzená
technika:


PC-9


L-410

„Už v předchozích letech k nám Slovinsko plánovalo vyslat L-410 jako podpůrný letoun pro své Hudourniky, vždy jej však nahradilo pozemními vozidly, a jsme tak rádi, že se tentokrát Turbolet ve slovinských barvách ukáže dokonce na statické ukázce,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Bude se díky tomu jednat i o dosud největší účast Slovinska na Dnech NATO.“ 

PC-9M, ve Slovinsku známý jako Hudournik (rorýs), představuje lehký dvoumístný letoun z dílny švýcarské firmy Pilatus. Vojenská letectva ho nejčastěji využívají k základnímu leteckému výcviku pilotů před přechodem na výkonnější stroje, může však být použit i pro útoky na pozemní cíle.

Let L-410 Turbolet je lehký transportní letoun, byl vyvinut českým výrobcem Aircraft Industries (dříve Let Kunovice). Letoun je schopen pojmout až 19 osob či 1,7 tun nákladu, mezi jeho přednosti patří především schopnost přistávat nebo vzlétat z krátké a nezpevněné runwaye.

Protože Slovinsko nedisponuje stíhacím letectvem a ani nemá v plánu jej zřídit, o ochranu jeho vzdušného prostoru se střídavě starají Itálie a Maďarsko, sousední členské státy NATO. 
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro