POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Špičková technologie pro DARPA poprvé na akci ve střední Evropě

21.08.2020, 12:25

Jedinečnou možnost vidět vybrané ukázky v přímém přenosu z pohledu jejích aktérů a účastníků budou mít diváci sledující přenosy z letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Pro zprostředkování těchto záběrů bude poprvé na veřejné akci využita technologie Wave Relay poskytnutá společností Pramacom Prague.

 Usilujeme o to, abychom všem divákům, kteří budou moci program sledovat pouze prostřednictvím České televize či internetu, nabídli takový zážitek, který by neměli ani v areálu. 

„Diváci se díky špičkové technologii poskytnuté společností Pramacom budou moci stát virtuálními účastníky ukázek, když jim v reálném čase nabídneme záběry z pohledu účinkujících,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Technologie Wave Relay bude navíc pro tento účel v rámci přenosu pro veřejnost využita poprvé.“

Použitá technologie Wave Relay byla vyvinuta společností Persistent Systems v rámci programu DARPA amerického ministerstva obrany. Jejím účelem je poskytnout ozbrojeným, a bezpečnostním silám či záchranářům obdobné služby, které nabízejí chytré mobilní telefony, ale bez nutnosti pevné pozemní infrastruktury. Každý terminál Wave Relay je tak zároveň rádiovou i základnovou stanicí, a umožňuje tak dále šířit signál. Mohou být přitom součástí výstroje vojáků, ale rovněž umístěny na letounech, bojových vozidlech, bezpilotních prostředcích UAV, případně i bezobslužných vozidlech UGV.

Systém již je prověřen ostrým operačním nasazením, americké jednotky jej využívají při protiteroristických operacích, vč. dopadení Usámy bin Ládina. Několik set kusů terminálů typu MPU-5 je zavedeno i v Armádě České republiky, která je využívá především při výcviku.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro