POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Švédsko podruhé speciálním partnerským státem

05.02.2021, 12:51

Švédské ministerstvo obrany oficiálně potvrdilo, že se pro rok 2021 stane speciálním partnerským státem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Švédsko se tak stane první zemí, jež se ujme této role podruhé, poté co byla jeho loňská účast omezena vlivem pandemie.

Švédské rozhodnutí zhostit se role speciálního partnerského státu akce, jež dopisem potvrdil ministr obrany Peter Hultqvist, potvrzuje výbornou úroveň bilaterálních vztahů mezi Švédskem a Českou republikou a také dlouhodobý zájem o Dny NATO. Švédsko se původně mělo ujmout role speciálního partnerského státu podruhé již v loňském roce, vzhledem k protipandemickým opatřením, která neumožňovala rozsáhlou zahraniční prezentaci, bylo veškeré plánování přesunuto na rok 2021.

Speciální partnerský stát je jedinečný koncept, jenž byl na Dnech NATO představen v roce 2014 a jenž vybrané zemi umožňuje rozsáhlou prezentaci ozbrojených a bezpečnostních sil, ale rovněž průmyslu. Poprvé se této role ujalo Polsko, druhým v pořadí se stalo právě Švédsko a připomnělo tak 10. výročí používání letounů JAS-39 Gripen Vzdušnými silami AČR. Nyní tento status přebírá od České republiky, jež bylo partnerským státem v pandemickém roce 2020.

„Pro Švédsko se Dny NATO v Ostravě staly důležitým a přirozeným místem setkávání a bilaterálních jednání se zástupci mnoha dalších zemí a firem o stávající i budoucí obranné spolupráci,“ uvedl na adresu Dnů NATO ministr Hultqvist.

TIP: Švédsko zvedá výdaje na obranu o 40 procent. Kvůli Rusku posílí armádu (natoaktual.cz)

„Loni se i navzdory pandemii Švédsko připojilo k oslavám 15 let letounů JAS-39 Gripen z produkce švédské firmy Saab ve službách českého letectva. Nyní se připravujeme na Dny NATO ve standardním režimu, tj. s návštěvníky v areálu, a tak doufáme, že se švédské bezpečnostní síly budou moci představit minimálně v takovém rozsahu jako v roce 2015,“ doplňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Jaké jednotky a s jakou technikou se budou na Letišti Leoše Janáčka Ostrava prezentovat bude ještě obsahem jednání se švédskými představiteli. V roce 2015, kdy bylo Švédsko partnerským státem poprvé, mohli návštěvníci akce vidět rozsáhlou účast švédské historické letky, tankovací letoun TP-84 Hercules a Švédsko se rovněž zasloužilo o prezentaci letounu C-17 Globemaster z mezinárodního programu Heavy Airlift Capability, který na mošnovské letiště dopravil pozemní techniku švédské armády.

„Všichni si přejeme, aby byl letošní ročník pokud možno co nejblíže podobný klasickému pojetí, které návštěvníci znají z předešlých let, a abychom se mohli setkat na sklonku babího léta na letišti v Mošnově. Nepříznivý vývoj pandemie covidu-19 by to však mohl překazit, a proto prosím stále dodržujme nařízená protiepidemická opatření,“ uzavírá Pavlačík. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro