POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Z Británie se po třech letech přižene Typhoon!

12.06.2022, 09:02

Na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR se vrací jedno z nejproslulejších sólových letových vystoupení – ukázka Typhoon Display Teamu britského Královského letectva. Letos se vrací s novým pilotem, který opět ukáže schopnosti tohoto silného dvoumotorového letounu.

Eurofightery jsou tradičními účastníky Dnů NATO, připomenout lze rok 2016, kdy dynamické ukázky předvedly tyto stroje všech pět jeho evropských provozovatelů. Britský se nad mošnovským letištěm ukázal naposledy před třemi lety při posledním veřejném vystoupení kariéry tehdejšího pilota Jima Petersona. Jeho nástupcem je letový poručík Adam O‘Hare, nedílnou součástí týmu jsou však i tři skupiny leteckých mechaniků a dalšího personálu. 

zdroj: Ministerstvo obrany Velké Británie


Eurofighter Typhoon

„Britské Typhoony se na Mošnově poprvé ukázaly před dlouhými patnácti lety, při prvním přistání těchto letounů ve střední Evropě. Jsme rádi, že se zde od té doby ukazují pravidelně, nyní se můžeme těšit i na letoun v tematickém nátěru britské vlajky Union Jack,“ říká Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Letouny Typhoon jsou též díky svým kvalitám, mohutnému výkonu a počtům ve výzbroji letectev významným přínosem pro bezpečnost na evropském kontinentu.“

Změna: Účast letounu Eurofighter Typhoon byla zrušena (14. září 2022).

Eurofighter Typhoon je víceúčelový dvoumotorový stíhač čtvrté generace, který sdílí netypické rozložení letových ploch se svými evropskými souputníky – francouzským Rafalem a švédským Gripenem – konkrétně výrazné delta křídlo a tzv. kachní plochy. Charakteristická je taktéž výrazná dvojice hranatých otvorů pro přísun vzduchu do motorů, která je umístěna pod trupem. V britském letectvu hrají Typhoony klíčovou roli. Původně byly určeny pouze k  ochraně vzdušného prostoru. Ve verzi FGR4 mohou ale Typhoony plnit širší spektrum misí včetně útoků na pozemní cíle, což bylo využito mj. v leteckých úderech proti tzv. Islámskému státu. RAF v současnosti využívá celkem 140 kusů tohoto letounu.

Eurofighter je symbolem evropské obranné spolupráce na mezistátní i firemní úrovni. Program byl iniciován ke konci studené války s ohledem na potřebu evropských států nezapojených do programu F-16 modernizovat svá letectva. Prvního vzletu se dočkal v roce 1994. V roce 1998 dohodnuta byla výroba 620 kusů, zejména pro evropské zákazníky – Spojené království, Německo, Španělsko a Itálii. K nim se přidalo Rakousko a dále některé státy Perského zálivu, což počet v současnosti dodaných a objednaných kusů navyšuje k 700.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro