POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Z Turecka na premiérovou prezentaci dorazí letoun včasné výstrahy

26.06.2017, 12:13

Po třech letech se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací turecké letectvo s další exkluzivní premiérou. Poprvé v České republice představí svůj letoun včasné výstrahy E-7T Peace Eagle.

Pravidelní návštěvníci akce mají účast Turecka spjatou především s akrobatickou skupinou Turkish Stars z let 2011 a 2013, případně vystoupením letounu F-16 týmu Soloturk, před třemi lety však nabídlo jedinečnou ukázku svých průzkumných letounů RF-4E Phantom II a i letos prezentací ve formě stroje E-7T udrží velmi vysokou laťku.

„Turecké letectvo k nám každý rok, kdy se Dnů NATO účastnilo, vyslalo opravdové skvosty a premiéra letounu E-7T se opět nese v tomto duchu,“ chválí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Po aliančním E-3A a britském E-3D postavených na bázi Boeingu 707 a švédském systému Argus na bázi Saabu 340 se jedná již o třetí platformu letounu včasné výstrahy, který se u nás představí."

"Jedná se o opravdu unikátní účast a velkou událost, protože Turecko se s tímto strojem mimo své území prezentuje jen velmi zřídka. Vybavuji si pouze statickou ukázku ve Farnborough před sedmi lety, kdy ale šlo o prezentaci firmy Boeing ještě před předáním letounu Turecku, a pak na veletrhu ILA v Berlíně v roce 2014," doplňuje Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví a kosmonautika.

Letouny E-7, označované též jako Boeing 737 AEW&C, byly původně vyvinuty pro australské letectvo. Jejich konstrukce vychází z dvoumotorového stroje Boeing 737 a jsou tak o zhruba čtvrtinu menší než čtyřmotorové E-3. Na rozdíl od nich též nemají otočný kulatý radom, ale jsou podobně jako Argus vybaveny pevnou anténou umístěnou nad zadní části trupu, jež je však u E-7T značně mohutnější - má rozměry téměř 11 x 3,5 metru a pro její vyvážení bylo letadlo doplněno ještě o pomocná křidélka na spodní straně trupu. Radar je díky ní schopen zachytit stíhačky ve vzdálenosti přes 370 km, námořní cíle pak dále než 240 km. Dokáže takto sledovat až 180 cílů.

Turecké letectvo vlastní čtyři tyto stroje, které jsou pojmenovány podle světových stran. První z nich byl zařazen do výzbroje v roce 2014. Jediným dalším operátorem letounů E-7 je, kromě již zmíněné Austrálie, Jižní Korea a Turecko je tak reálně jediná země, v jejíchž barvách se mohou objevit na evropských akcích.

"Ještě není jasné, zda a v jaké formě se letos bude akce účastnit oblíbený alianční letoun E-3A, je tak ale šance, že se na Mošnově opět setkají dva letouny se systémem včasné výstrahy," uzavírá Pavlačík.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro