POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Z Turecka přiletí legendární Fantomy

23.06.2022, 07:55

Po osmi letech se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací letouny F-4E Phantom tureckého letectva. Tato ikonická letadla se na leteckých přehlídkách představují zřídka a vzhledem k postupnému vyřazování může být jejich účast v Mošnově jednou z posledních možností je spatřit.

V loňském roce nad mošnovským letištěm zazářil svým energickým vystoupením demo tým Soloturk s letounem F-16. Letos bude Turecko zastupovat dvojice legendárních strojů F-4E Phantom II. Přestože mají za sebou již téměř padesát let ve službě, díky modernizacím jsou stále důležitým prvkem turecké obrany. 

„F-4 Phantom II je skutečnou definicí třetí generace bojových letounů, která dominovala zejména v šedesátých letech. Oproti modernějším strojům může tato ikona vietnamské války překvapit velikostí, kdy na délku dosahuje bezmála dvacet metrů, či maximální rychlostí přesahující Mach 2,2,“ uvádí předseda Jagello 200 Zbyněk Pavlačík. „I díky tomu je stále nejvíce vyráběným americkým proudovým letadlem. Dnes však již moc států Phantomy v aktivní službě nemá, a i proto jsme rádi, že se turecká dvojice stane součástí naší akce ve formě statické ukázky,“ doplňuje Pavlačík.

McDonnell Douglas F-4 Phantom II je těžkým dvoumotorovým stíhačem, který v průběhu času získal schopnosti v dalších oblastech včetně průzkumu či podpory pozemních sil. Celkem bylo Phantomů vyrobeno více než pět tisíc, čímž překonává i další legendární stroje F-16, které je spolu s letouny F-14 a F-15 nahradily nejen ve výzbroji amerických sil. 

Phantom se stal výrazným vývozním artiklem amerického zbrojního průmyslu, kdy byl zakoupen řadou spojeneckých zemí. V současnosti zůstává F-4 v různých variantách mimo Turecka ve výzbroji Jižní Koreje, Řecka a Íránu. 

Ve výzbroji má turecké letectvo třicítku těchto letounů v modernizované verzi F-4E-2020 Terminator s výrazně vylepšenou avionikou a přizpůsobením pro moderní munici. S jejich vyřazením se počítá okolo roku 2030, kdy by měly být nahrazeny novým typem letounu turecké výroby TF-X.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro