POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Britští Sokoli a Tygři se slétnou nad Ostravou

11.04.2016, 12:05

O další atraktivní premiérové ukázky při 15. výročí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se postarají zástupci britských ozbrojených sil. Nad mošnovským letištěm se představí hned dva parašutistické týmy - the Falcons královského letectva a armádní the Tigers. Ty budou navíc doplněny dynamickou ukázkou letounu King Air.

Dosud měli návštěvníci Dnů NATO možnost vidět v akci pouze české výsadkáře, kteří mnohdy seskakovali s vlajkami. The Falcons (překl. sokoli) i the Tigers (tygři) však jsou regulérními akrobatickými týmy, které předvádí mnohem více než "jen" seskok a jejichž účast slibuje show dosud na mošnovském letišti nevídanou.

"Stejně jako akrobatické skupiny vystupující s letadly i tyto týmy ve vzduchu předvádějí skupinový let, různé sestavy a figury, ač jsou při nich samozřejmě ovlivněny gravitací. Pro lepší viditelnost pohybu pak mají členové týmů na nohou připevněny dýmovnice, které při letu vytváří i působivé efekty," přibližuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Je nicméně nutno mít na paměti, že ve větší míře než u ostatních týmů je jejich vystoupení závislé na počasí, především na oblačnosti a větru, tak doufejme, že nám bude příznivě nakloněno."

Tým Sokolů spadá pod královské letectvo (Royal Air Force) čítá celkem patnáct členů, z nichž jedenáct se představí ve vzduchu. Mezi členy se řadí i komentátor Graham Liggins, který s týmem jako civilní dobrovolník pracuje už 19 let a v jehož podání se můžeme těšit na výborný popis kompletního vystoupení. Pro seskoky tým používá různé stroje - C-130J Hercules, CH-47 Chinook, HC2 Puma nebo C-47 Dakota. Kterým z nich přiletí a který využijí pro výstup do počáteční výšky při svých ukázkách na Mošnově, ještě není známo a závisí to na jejich momentální dostupnosti a předváděné ukázce.

Tygrů patřících pod pozemní síly (Royal Army) je "pouze" sedm, na rozdíl od Sokolů však předvádí kontaktní padákové formace či tzv. wingsuit. Každý tým tak předvádí jiný typ ukázek a vzájemně se doplňují. Tigers svůj vlastní letoun nemají a tak je do místa seskoku vynese stroj Centra leteckého výcviku Pardubice, které je součástí státního podniku LOM PRAHA, hlavního strategického partnera akce.

Oprava (26. května 2016):
King Air Display Team se letos nepředstaví, kvůli bezpečnostnímu riziku při manévrech zrušil cenou sezónu - více zde

Vystoupení britského královského letectva doplní i cvičný letoun King Air, který se staticky představil naposledy loni, v letové ukázce pak v letech 2011 a 2012. King Air Display Team v předchozích sezonách nevystupoval a nyní se vrací na scénu, a to při příležitosti oslav 100 let od založení 45. skvadrony, pod kterou tým spadá. Toto výročí bude připomínat i speciální nátěr, kterým bude vystupující letoun opatřen. Ostrava též bude jedním z pouhých tří akcí mimo Velkou Británii, kde bude tento tým vystupovat -  krom Mošnova se představí už jen na berlínském veletrhu ILA a na airshow na Maltě.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro