POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Celní správa zasáhne proti obchodníkům s drogami

25.08.2021, 13:05

I letos se bude na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR prezentovat Celní správa ČR. V dynamické ukázce představí činnost útvaru Mobilního dohledu a přeshraniční spolupráci mobilních skupin české celní správy, Německa a Slovenska při zásahu proti pašerákům drog či zbraní. Nebude chybět ani statická expozice, v rámci které se návštěvníci mohou stát hrdiny.

Celníci na akci předvedou nasazení speciálních detekčních technických prostředků, určených pro odhalování nelegálních přeprav nebezpečných látek, omamně psychotropních látek a zbraní. Kynologové celní správy pak ukáží práci  jejich čtyřnohých svěřenců, a to v oblasti detekce nelegálních přeprav finančních prostředků, výrobků podléhajících spotřební dani a nově, s ohledem na současnou epidemiologickou situaci, také detekci covidu – 19.

K vidění bude speciální vozidlo určené pro výběr elektronického mýta, vozidla mobilních skupin, mobilní laboratoř nebo velkokapacitní mobilní rentgen. Návštěvníci se budou moci seznámit s reálnými příklady z oblasti duševního vlastnictví a padělků, nejen kosmetiky, oblečení, obuvi, elektroniky, ale třeba i náhradních dílů vozidel. Ve vystavené nelegální výrobně tabáku a tabákových výrobků pak uvidí mj. naturalistické podmínky, ve kterých je nelegální výroba tabáku a cigaret uskutečňována. Prezentovány budou i kontrolní nástroje a postupy ke sledování a kontrole pravosti tabákových a alkoholických výrobků, mezi které patří i veřejná mobilní aplikace.

O problematice omamných a psychotropních látek bude možné diskutovat s národní koordinátorkou pro protidrogovou politiku Jarmilou Vedralovou, celníci představí i způsoby odhalování nelegální výroby těchto látek a dopadů nelegálního obchodu s nimi na jednotlivá teritoria. Dalším důležitým prezentovaným tématem bude nelegální obchod s chráněnými a kriticky ohroženými zvířaty, způsoby jejich pašování a dopady tohoto druhu globálního zločinu na biosféru naší planety.

Přítomni budou pracovníci celní správy, kteří se zabývají vymáháním a exekucemi a budou připraveni na dotazy z této oblasti.

V expozici celní správy bude též Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) prezentovat svou kampaň „Staň se hrdinou“ (www.darujzivot.cz). Rok 2020 totiž vlivem covidu-19 ukázal razantní úbytek nových dárců kostní dřeně, kteří jsou jedinou nadějí pro pacienty se smrtelnými diagnózami poruch krvetvorby. Příslušníci Celní správy ČR se již aktivně zapojili, aktuálně IKEM hledá stále dárce pro 50 pacientů, z toho 15 dětí.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro