POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Mošnovským nebem se již posedmé proženou slovinští Rorýsi

13.05.2022, 09:05

Pokud bychom hledali tradičního turbovrtulového účastníka s pevným křídlem, bude to slovinský letoun Pilatus PC-9M. Ten nebude chybět ani na letošním ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, kdy se tento stroj představí v dynamické i statické ukázce.

Slovinsko nedisponuje nadzvukovými letouny a jednomotorový dvoumístný PC-9M Hudournik (slovinsky Rorýs) tak tvoří páteř jeho letectva. Jejich role zahrnuje zejména lehké bojové mise a útoky proti pozemním cílům. Přestože se jedná o relativně výkonné stroje, nehodí se k úkolům ochrany vzdušného prostoru. Pod patronátem Severoatlantické aliance tak slovinský vzdušný prostor střeží italské a maďarské letectvo. 


PC-9M Hudournik

"Slovinsko je platným členem NATO, který poskytuje své vojáky do mnoha společných misí, mj. na posílení východního křídla Aliance v rámci předsunuté přítomnosti v Pobaltí. Jsme rádi, že své členství tradičně prezentuje i u nás na Dnech NATO prostřednictvím svého letectva,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Opětovná slovinská účast ukazuje na blízké vztahy mezi našimi zeměmi, které podtrhuje i česká stopa ve vybavení slovinského letectva, jež využívá transportní stroj L-410 Turbolet a tréninkové letouny Zlín.“ 

Změna: Účast cvičných letadel PC-9M byla zrušena (13. září 2022).

Letouny PC-9 byly vyráběny švýcarskou firmou Pilatus. Přímo vychází ze svého předchůdce PC-7, oproti kterému se vyznačují zejména výkonnějším motorem a větším kokpitem. Mimo úkolů podpory pozemních sil bývá využíván i k základnímu a pokročilému výcviku. Vyrobeno bylo téměř 250 kusů tohoto typu, přičemž jej mimo Slovinska využívá například Chorvatsko, Švýcarsko či Bulharsko.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro