POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Německá armáda představí těžké obrněnce i protichemickou výbavu

13.08.2021, 14:07

Na letošních výročních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR 2021 nebude chybět ani zahraniční pozemní technika. Německý Bundeswehr na mošnovském letišti představí svá bojová vozidla v čele s tankem Leopard 2 či výzbroj protichemické jednotky.

Od roku 2016, kdy se Německo ujalo role speciálního partnerského státu, německá obrněná vozidla patří neodmyslitelně k pozemním statickým ukázkám. Nejedná se přitom pouze o přehlídku vojenské techniky jako takové, ale rovněž o představení německého obranného průmyslu a inženýrství. Již popáté si tak návštěvníci budou moci prohlédnout tank Leopard 2A6, který patří mezi světovou špičku ve své kategorii. Doprovodí jej bojové vozidlo pěchoty Puma a obrněný kolový transportér Boxer. Premiérově se představí protichemická jednotka s dekontaminační technikou.

„Německé ozbrojené síly dlouhodobě podporují naši akci opravdu bezpříkladným způsobem, což se projevuje jak ve dříve oznámené rozsáhlé účasti letectva, tak tímto zapojením pozemní techniky,“ komentuje účast Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Jsme rádi, že díky tomu budou moci návštěvníci akce vidět jak oblíbené tradiční účastníky v podobě těžkých obrněných vozidel Leopard 2 či Puma, ale zároveň opět i něco nového jako vojenské chemiky.“

Obrněn kolový transportér Boxer vyniká svou koncepcí modulárních kabin a víceúčelovostí. V misi je tak možné během 20 minut změnit jeho konfiguraci na bojovou, ambulantní, velitelskou, či opravárenskou.

Oproti tomu Puma je vybavena pásy a je považována za bojové vozidlo pěchoty s nejlepší ochranou posádky, posádce poskytuje i ochranu před chemickými a biologickými zbraněmi. Bylo jedním z kandidátů zvažovaných pro českou armádu jako náhrada za dosluhující BVP-2, ze soutěže ovšem odstoupila. Navzdory svým kvalitám tak Pumu v současnosti nalezneme pouze ve výzbroji německé armády, oproti tomu modernizované verze tanků Leopard 2 nyní slouží v armádách téměř 20 zemí a další si je objednávají, zpravidla jako náhradu za dosluhující sovětské typy. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro