POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Po roční pauze se na Mošnov vrací slovinští Rorýsi

04.05.2023, 10:58

Dalším potvrzeným účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je Slovinsko, které tradičně na dynamické i statické ukázce předvede své turbovrtulové letouny PC-9M Hudournik.

Loni muselo Slovinsko svou účast ze Dnů NATO odvolat kvůli operačnímu vytížení strojů, nicméně i letos své zapojení do největší bezpečnostní show v Evropě potvrdilo mezi prvními zahraničními účastníky. Na Letiště Leoše Janáčka Ostrava přiletí s páteří svého letectva, kterou tvoří letouny PC-9M Hudournik, neboli ve slovinštině rorýsi.

Změna: Statická ukázka letounu PC-9M byla zrušena (30. srpna 2023).

„Turbovrtulové letouny PC-9M nedosahují výkonů silných proudových strojů, ale o to větší mají manévrovací schopnosti, které předvádějí při veřejných vystoupeních. Jsme rádi, že jej díky slovinskému letectvu budeme moci opět vidět," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Slovinsko sice nemá vlastní stíhací letouny a jeho vzdušný prostor v rámci NATO chrání Maďarsko a Itálie, ale jeho vojáci se podílejí na posílení východního křídla Aliance po ruské invazi na Ukrajinu, a tak ukazuje, že je platným členem NATO." 

PC-9M je lehký dvoumístný turbovrtulový letoun vyráběný švýcarskou firmou Pilatus. Většina uživatelů je využívá jako cvičné letouny před přechodem na výkonnější stroje, nicméně mohou být použity i k útokům na pozemní cíle. Spolu se Slovinskem využívá tyto stroje například i Chorvatsko, Irsko či Švýcarsko. Právě díky Švýcarsku a jeho PC-7 TEAMu se přitom nad mošnovským letištěm představí i jeho předchůdce, letoun PC-7, který se odlišuje výkonem motoru či velikostí kokpitu. 
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro