POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Pozemní síly AČR: mechanizovaný útok, slaňování i široké spektrum statických ukázek

02.09.2021, 14:57

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil si v letošním roce budou moci prohlédnout řadu kusů techniky z arzenálu pozemních sil Armády České republiky, stejně jako tematické expozice. Vojáci pozemních sil provedou čtyři dynamické ukázky, z nichž dvě proběhnou za spolupráci s českým letectvem. V dynamických ukázkách bude k vidění mimo jiné tank T-72M4 CZ, bojová vozidla pěchoty BVP-2 či upravený Land Rover Kajman.

Jakožto páteř pozemních sil budou přítomny na Dnech NATO bojové jednotky z 4. brigády rychlého nasazení i 7. mechanizované brigády. Výsadkáři z 43. výsadkového pluku provedou bojový seskok s kulatými padáky z letounu CASA, vojáci ze 7. brigády provedou útok na postavení nepřítele za pomoci tanku T-72M4 CZ a vozidel BVP 2. Hlavní bitevní tank T-72M4CZ bude mít rovněž svou vlastní dynamickou ukázku. Stroje jmenovaných jednotek budou k nahlédnutí i v rámci statických ukázek.

  

„O armádě jsme v uplynulém roce slyšeli především díky jejímu zapojení zvládání covidové pandemie, příp. do pomoci s odstraňováním škod po tornádu. Za to všem vojákům děkujeme a jsme rádi, že jim můžeme dát prostor k prezentaci jejich primárního úkolu, tedy zajištění bezpečnosti naší země. Pozemní síly ukáží svou připravenost ukáží hned ve čtyřech akčních dynamických ukázkách,“ poznamenává Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Nelze zanedbat ani účast armádních agentur. Jejich expozice ukazují zajímavé a nezbytné vybavení, bez kterého by se česká armáda neobešla.“

Dnů NATO se zúčastní i další útvary pozemních sil. Dělostřelecký pluk bude prezentovat 152 mm houfnici DANA i mobilní polní topografické pracoviště na podvozku T-815. Mimo výše zmíněné dynamické ukázky s sebou 53. pluk průzkumu a elektronického boje přiveze několik dronů. Se svými speciálními vozidly a další technikou budou přítomny ženijní pluk, pluk velení řízení a průzkumu i pluk radiační, chemické a biologické ochrany.

Prezentovat se budou rovněž armádní agentury – expozice Agentury vojenského zdravotnictví bude obsahovat zdravotnické specializované kontejnery. Elektronickou techniku představí Agentura komunikačních a informačních systémů. Agentura logistiky přiveze historický tank T-34/85 a klíčový stroj armádní logistiky – Tatru T-815. Mimo to bude možné vidět několik typů vozidel a tematické expozice Vojenské policie a Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov.

Specialitou letošního ročníku je expozice věnovaná modernizaci Armády České republiky. Ta za pomoci statických ukázek nové i nahrazované techniky ukáže, jaký vliv má tento proces na výzbroj a výstroj českých vojenských jednotek. Více informací se dočtete v dřívější zprávě.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro