POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Slovensko hlásí návrat Spartanu a osvědčených Black Hawků

23.03.2023, 10:55

Dalším potvrzeným účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je slovenské letectvo. To ku příležitosti výročí 30 let vzniku samostatného státu představí na dynamické ukázce vrtulník UH-60M Black Hawk, který si návštěvníci budou moci spolu s transportním letounem C-27J Spartan prohlédnout i na statické ukázce.

Zatímco vrtulníky Black Hawk se v této sestavě na mošnovském letišti ukázaly i na dvou předcházejících ročnících, Spartan ve slovenských barvách se vrací po čtyřleté pauze. 

Změna: Účast letounu C-27J Spartan byla zrušena.

„Letos si připomínáme 30 let od vzniku samostatné České i Slovenské republiky. I současný vývoj ve světě ukazuje, že zdaleka není pravidlem, aby dvě země po rozdělení měly tak dobré vztahy, jako máme my se Slovenskem. Jsem velmi rád, že je potvrzuje i pravidelná účast slovenských jednotek na Dnech NATO,” oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. 

Slovensko v roce 2017 významně modernizovalo své letectvo technikou západní provenience a v tomto roce zařadilo do výzbroje jak první letouny C-27J Spartan, tak i vrtulníky UH-60M Black Hawk. 

C-27J Spartan z výroby italské společnosti Leonardo-Finmeccanica je dvoumotorový turbovrtulový transportní letoun středního doletu. Slovenské letectvo vlastní dva tyto stroje, které nahradily dosluhující letouny An-24 a An-26. 

Oproti tomu víceúčelový vrtulník UH-60M Black Hawk pochází od americké firmy Sikorsky a díky jeho všestrannosti jej lze využít jak pro bojové operace a podporu pozemních sil, tak i pro výcvik nebo pomoc při živelních katastrofách. Jeden z nich tak v loňském roce pomáhal i s hašením požáru v národním parku České Švýcarsko.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro