POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Alianční AWACS opět zavítá na Mošnov

14.08.2017, 15:24

Letoun včasné výstrahy Severoatlantické aliance E-3A Sentry je další potvrzenou ukázkou letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Naskytne se tak unikátní příležitost spatřit jej bok po boku s druhým letounem systému AWACS, který se letos návštěvníkům představí na statické ukázce, a to tureckým E-7T Peace Eagle.

Alianční letoun včasné výstrahy a dohledu neboli AWACS (Airborne Early Warning and Control) se za poslední dekádu stal tradičním a velmi oblíbeným účastníkem akce. Obdobně jako v loňském roce si ho budou moci návštěvníci na mošnovském letišti prohlédnout v rámci statické ukázky.

ZRUŠENO: Účast letounu E-3A Sentry Severoatlantické aliance byla kvůli operačnímu vytížení odvolána (14. září 2017)

Ta bude navíc obohacena o fakt, že by NATO mělo vyslat jeden ze dvou letounů se speciálním nátěrem. Zatímco první z nich je opatřen tygřím motivem symbolizujícím členství jednotky v NATO Tiger Association, druhý připomíná 35. výročí zařazení letounů AWACS do aliančních sil. „Představitelé jednotky, která tyto letouny provozuje, nám přislíbili, že udělají vše pro to, aby dorazil jeden z těchto dvou strojů. Jestli se to podaří a o který z nich se bude jednat, zůstane však pro nás i pro návštěvníky až do poslední chvíle tajemstvím, neboť záleží na operačních povinnostech jednotlivých letounů v rámci aliančních misí,“ komentuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Po boku tureckého E-7T Peace Eagle se tak jedná již o druhý letoun včasné výstrahy, jenž přislíbil účast na letošních Dnech NATO. Mezi hlavní rozdíly mezi oběma typy patří tvar radaru – zatímco alianční E-3A Sentry na svém trupu nese otočný kulatý radar, E-7T má oproti tomu na své zadní části trupu pevnou podélnou anténu, která je však mnohem mohutnější. Zároveň tím, že konstrukce letounu E-7T vychází z dvoumotorového stroje Boeing 737, je oproti čtyřmotorovému aliančnímu AWACSu založenému na Boeingu 707 přibližně o čtvrtinu menší.

„Naposledy se na Mošnově setkaly dva letouny systému AWACS v roce 2012, kdy to vedle aliančního E-3A byl švédský S-100 Argus. Stejně jako tehdy i tentokrát bychom oba letouny chtěli umístit na statické ukázce vedle sebe, pokud to okolnosti, tedy především časy příletu letounů, umožní“ dodává Pavlačík.

Alianční letouny E-3A Sentry mají v rámci programu Sil vzdušné včasné výstrahy a dohledu NATO domovskou základnu v německém Geilenkirchenu. Jejich hlavním úkolem je sloužit jako vzdušné komunikační centrum a radarové stanoviště, které provádí průzkum a může řídit operace bojových letounů. Alianční AWACS jsou pravidelným komponentem zahraničních misí, v současné době se například v rámci mezinárodní koalice účastní operací proti tzv. Islámskému státu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro