POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Armáda ČR představí novou techniku i tradiční ukázky

23.08.2022, 11:55

Armáda České republiky opět bude mít na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR ze všech účastníků nejrozsáhlejší prezentaci. Důraz přitom bude klást na představení techniky, která nově byla zařazena do její výzbroje a díky našim partnerům i ta, s jejímž pořízením se plánuje. 

Návštěvníci tak budou mít příležitost se vůbec poprvé seznámit s nejnovějšími modernizačními projekty Armády České republiky – švédským bojovým vozidlem pěchoty CV90, modelem izraelského systému protivzdušné obrany SHORAD,  které doplní model letounu páté generace F-35 v českých barvách v měřítku 1:1.

„Těší nás, že budeme moci veřejnosti prezentovat modernizační programy Armády České republiky takto komplexně v jeden čas a na jednom místě. Veřejnost si tak bude moci udělat konkrétní představu o pokroku v modernizaci a kam smysluplně směřují prostředky daňových poplatníků ze zvyšujícího se obranného rozpočtu,“ uvedl generálmajor Ivo Střecha, první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky.

Vzhledem k modernizaci vrtulníkového letectva se na Dnech NATO uskuteční naopak jedno z posledních veřejných vystoupení bitevního vrtulníku Mi-24, jehož letová ukázka vždy patřila k divácky velmi atraktivním. „Bitevníky Mi-24, které začaly sloužit v Československé armádě již v roce 1978, začnou příští rok postupně nahrazovat stroje UH-1/AH-1 americké společnosti Bell Flight, takže letošní Dny NATO budou jednou z posledních příležitostí, kdy si je veřejnost bude moci prohlédnout na zemi i ve vzduchu,“ doplnil generál Střecha.

Dynamickou ukázku předvede i další vrtulník ve výzbroji českého letectva, W-3A Sokol. Vzhledem k operačnímu vytížení v misi Severoatlantické aliance air policing v Pobaltí naopak v programu nebudou letová vystoupení 21. základny taktického letectva Čáslav.

Z útvarů spadajících pod pozemní síly se návštěvníci mohou těšit na dynamické ukázky 7. mechanizované brigády, 43. výsadkového pluku či 53. pluku průzkumu a elektronického boje. V rozsáhlých statických expozicích si pak budou moci prohlédnout techniku a výbavu dalších jednotek, složek a agentur spadajících pod ministerstvo obrany.

„Význam armády pro Dny NATO je zcela zásadní nejen z hlediska prezentované techniky, ale též z hlediska logistiky a zajištění toho, aby se tato akce vůbec mohla v této podobě uskutečnit. Za to patří všem jejím příslušníkům velký dík,“ uzavírá Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro