POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Belgické výročí na Dnech NATO připomene vrtulník AW109

02.04.2021, 16:55

Seznam zahraničních účastníků Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2021 se nadále rozšiřuje. Svou historicky devátou účast si připíše belgické letectvo, které divákům nabídne display víceúčelového vrtulníku AgustaWestland AW109.

Vlajku Belgie mohli diváci vidět vlát naposledy v roce 2018 při působivé dynamice víceúčelového letounu F-16 či statice v belgickém letectvu již pomalu dosluhujícího transportního letounu C-130 Hercules. Letos se ale návštěvníci mohou těšit na účast vrtulníku AgustaWestland AW109, jenž bude možné vidět při letecké ukázce v podání A-109 Solo Display Team Razzle Blades.

„O Belgii se v posledních dnech mluví především ve spojitosti s fotbalem, kromě výborných fotbalistů se může ale tato země chlubit také zkušenými piloty, kterým je bezesporu i Jo ‘JJ’ Jacobs s náletem více jak 1600 hodin, který bude pilotovat AW109 nad Mošnovem,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Belgické letectvo slaví tento rok 75. výročí od svého vzniku, jsme tak rádi, že se Dny NATO mohou zapojit do oslav tohoto významného milníku našich spojenců.“

AgustaWestland AW109 je lehký, osmimístný vrtulník, charakteristický svým zasouvacím podvozkem. Jeho využití je především v civilním sektoru k transportu osob a jako zdravotnický vrtulník. Ve vojenské verzi se využívá pro vzdušnou podporu operací útoky proti pozemním cílům, při průzkumu a také v oblasti letecké záchrany a průzkumu, tzv. SAR. Belgický vzdušný komponent, jak se belgické letectvo oficiálně nazývá, disponuje celkem 23 těmito vrtulníky. Mimo Belgii je vrtulník také ve výzbroji mnoha dalších armád světa či dalších ozbrojených složek. Naleznout je tak můžeme například ve službách švédské armády, slavné RAF či u italských Carabinieri.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro