POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO zažijí hlučný návrat španělského letectva

29.06.2023, 09:21

Svou šestou účast na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR potvrdilo španělské letectvo. Po pěti letech z pyrenejského poloostrova na letovou ukázku dorazí bojový letoun Eurofighter Typhoon.

Na mošnovském letišti se tak opět setká s Typhoonem britského královského letectva, stejně jako při svých předchozích představeních v letech 2016 a 2018. 

„Letové ukázky strojů Eurofighter jsou velmi oblíbené, nejen díky jejich vysokému výkonu a pověstnému zvuku dvou motorů, a proto nás těší, že můžeme návštěvníkům nabídnout hned dvě vystoupení těchto letounů. Rovněž v podání britského a španělského stroje byly naposledy k vidění v roce 2018,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Španělský návrat po pěti letech je jasnou ukázkou soudržnosti států NATO a v kontextu války na Ukrajině se jedná o zřetelné gesto podpory spojeneckým závazkům.“ 

Dvoumotorový nadzvukový letoun Eurofighter Typhoon byl vyvinutý primárně pro vybojování vzdušné nadvlády, nicméně byl upraven i pro útoky proti pozemním cílům. Díky své obratnosti, letovým vlastnostem a typickému zvuku dvou motorů je velmi oblíbený při veřejných vystoupeních. Španělské letectvo provozuje celkem 68 Typhoonů a v budoucnu plánuje tyto stavy ještě navyšovat.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro