POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Gripen E od Saabu mění pravidla hry

09.09.2022, 11:30

Společnost Saab představí na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR svůj nejmodernější letoun Gripen E, který by mohl českému letectvu umožnit získat spolehlivý systém, snadný na obsluhu a údržbu a schopný plnit všechny úkoly, které se od Vzdušných sil AČR očekávají do roku 2070+. Návštěvníci budou moci ocenit schopnosti letounu na dynamické ukázce, na které se představí také starší verze letounu Gripen C.

Gripen E je navržen a zkonstruován tak, aby porazil jakéhokoli protivníka. Byl vyvinut pro vzdušné síly myslící na budoucnost – přináší nejmodernější technologie, nejnovější systémy, senzory, zbraně a podvěsy, které zajišťují bojovou převahu a přinášejí vzdušnou nadvládu i v tom nejnáročnějším bojovém prostředí. Má výkonný motor GE F414G, vysoký dolet a schopnost nést působivý zbraňový náklad díky deseti pevným bodům. V jeho výbavě je také radar AESA, infračervený vyhledávací a sledovací systém (IRST), a vysoce pokročilé systémy elektronického boje a komunikace. 

Letoun je schopný vyhnout se detekci radarovými systémy, a to tím způsobem, že potlačuje schopnosti radaru nepřítele, respektive ho zmate. Pokročilý systém elektronického boje, podobný elektronickému štítu, umožňuje letounům Gripen E narušit schopnost efektivní lokace letounu. Této vlastnosti lze využít buď při ničení nepřátelských cílů, nebo ke snížení schopnosti nepřítele jednat. Jinými slovy – Gripen E ani nepotřebuje náročné stealth technologie.

Stejně tak jako předchůdce Gripen C vyniká snadnou a rychlou údržbou a vysokou bojovou dostupností. Gripeny mohou operovat i mimo svoji domovskou základnu, startovat mohou i ze zpevněných komunikací. Tímto způsobem je zachována maximální pohotovost vzdušných sil i v případě, že se domovská letecká základna ocitne mimo provoz. 

S Gripenem E je snadné reagovat na neustále se zrychlující technologický vývoj.  Unikátní architektura avioniky stroje umožňuje provádět aktualizace softwaru během několika hodin a uživatel tak má k dispozici neustále modernizovaný stroj, bez nutnosti dlouhých odstávek v případě rozsáhlých modernizací. Tímto přístupem Gripen E zcela potírá dřívější systém různých generací letounů – s Gripenem má uživatel k dispozici vždy ten nejmodernější stroj!

Gripen E nově definuje pravidla hry!

Saab je přední společností působící v oblasti obrany a bezpečnosti, jejímž trvalým posláním je pomáhat státům zajišťovat bezpečnost svých obyvatel a společnosti. Společnost Saab, jejíž hnací silou je jejích 18 000 talentovaných zaměstnanců, neustále posouvá technologické hranice s cílem vytvořit bezpečnější, udržitelnější a rovnoprávnější svět. Saab konstruuje, vyrábí a udržuje pokročilé systémy v oblasti aeronautiky, výzbroje, velení a řízení, senzorů a podmořských systémů. Má sídlo ve Švédsku, významné operace po celém světě a je součástí domácích obranných schopností a kapacit řady států.

Společnost Saab Technologies s.r.o. byla založena v roce 2007 a je 100% dceřinou společností Saab AB se sídlem ve Švédsku. Armáda České Republiky má momentálně ve své výzbroji systémy protivzdušné obrany RBS 70 i jejich nejmodernější verzi RBS 70 NG, dělostřelecké radary Arthur nebo systémy živé simulace pro výcvik a trénink pozemních vojsk. Vzdušné síly Armády České republiky disponují 14 nadzvukovými víceúčelovými letouny JAS-39 Gripen, které úspěšně provozuje od roku 2005.

Zjistěte o letounech Gripen více na saab.com

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro