POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

LOM PRAHA předvede Enstrom 480, Mi-2 i další ukázky na zemi i ve vzduchu

07.09.2018, 14:16

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na představení celkem šesti strojů hlavního strategického partnera akce, státního podniku LOM PRAHA. S jeho letouny z pardubického Centra leteckého výcviku se budou moci návštěvníci seznámit na statické i při dynamické ukázce.

„LOM PRAHA je i pro tento rok naším hlavním strategickým partnerem, kdy si této dlouholeté podpory velmi vážíme, neboť i díky ní si Dny NATO uchovaly svoji vysokou úroveň. Budeme se těšit i na další pokračování úspěšné spolupráce,“ ocenil podnik předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Návštěvníci letošního ročníku se mohou těšit na velice zajímavou dynamickou ukázku, v níž se společně představí vrtulník Mi-2 se strojem Enstrom 480. Legendární vrtulník Mi-2 zažije jedno ze svých posledních představení, jelikož ho podnik LOM PRAHA nahradí novou generací vrtulníků v podobě amerického víceúčelového stroje Enstrom 480, který se ukáže i na statické ukázce. Tento typ vrtulníků používají policejní sbory z různých částí světa například k výcviku vojenských pilotů. Na Dnech NATO tak dojde k obměně vrtulníků v přímém přenosu.

Dynamickou ukázku dále obohatí stroje Z-43, L-39 Albatros a tři Z-142, které se společně připojí k historickému příletu na počest 100 let vzniku Československa.

Podnik LOM PRAHA se věnuje hlavně modernizaci, opravě a údržbě vojenských i civilních vrtulníků a letounů. Zajišťuje také kompletní výcvik budoucích pilotů, a to nejen pro Armádu České Republiky. K jejich cvičení slouží prostory Centra leteckého výcviku v Pardubicích a stroje Zlín 43, Zlín 142, L-39 Albatros, L-410 a vrtulníky Mi-2 a Mi-17.

Certifikován ruskými konstrukčními kancelářemi MVZ Mil a OAO Klimov je LOM PRAHA jediným opravárenským závodem pro vrtulníky řady Mi v zemích NATO. Historie podniku se datuje od roku 1915 a poskytuje oproti konkurenci komplexní služby v oblasti životního cyklu letecké techniky. Specializuje se hlavně na generální opravy, podporu životního cyklu a modernizaci vrtulníkové techniky Mi.

Jako součást Centra leteckého výcviku bylo rovněž vybudováno Taktické simulační centrum. Toto centrum je vybaveno simulátory s nejmodernějšími technologiemi umožňujícími téměř reálnou vizualizaci, díky čemuž piloti mohou trénovat mnohé taktické a bojové situace a připravit se na celou řadu vojenských zákroků, jež mohou při výkonu služby zažít.

Společnost VR Group, dceřiná firma spadající pod LOM PRAHA, se pak stará o vývoj a výrobu simulátorů a trenažerů a s tím související služby. Pracuje s trenažery nejen pro piloty, ale také pro pozemní jednotky a komplexní výcvikové a výukové systémy krizového managementu, například pro výjimečné situace při živelných pohromách.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro