POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Největší bezpečnostní přehlídka v Evropě je zpět s množstvím premiér a nejmodernější technikou

16.09.2022, 10:45

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR se po roce vrací ve velkém stylu. Velký počet účastnických zemí slibuje i množství atraktivních premiérových ukázek, dvě akrobatické skupiny či techniku pořizovanou Armádou ČR.

Největšími taháky letošních Dnů NATO bude jistě první představení bojových letounů 5. generace F-35 Lightning II ve vzduchu, premiérová dynamická ukázka Gripenu E ve střední a východní Evropě a nemělo by se zapomenout ani na první představení státu z Jižní Ameriky na Dnech NATO – Brazílie. Ta na statické ukázce představí transportní letoun C-390 Millenium, který může být jedním z potenciálních kandidátů v rámci modernizace letky transportních letounů Vzdušných sil AČR.

Krásnou podívanou zajistí i vystoupení akrobatických skupin Patrouille Suisse a Wings of Storm. Neméně poutavé budou i Solo Display ukázky finského letounu F/A – 18C a belgické F-16 ve speciálním nátěru s názvem Dream Viper. Své akrobatické umění předvede i vicemistr světa v akrobatickém létaní Martin Šonka. Ten poletí ve cvičném vrtulovém letounu Z-142C AF.

Nedílnou součástí vzdušných sil jsou i vrtulníky. Z nich se návštěvníci můžou těšit na dynamickou ukázku Mi-24P, statickou i dynamickou ukázku Black Hawku a NH90 či jedno z posledních veřejných vystoupení českého Mi-24/35V. Tyto stroje totiž budou v budoucnu nahrazovány vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, jenž si návštěvníci budou moci prohlédnout na statických ukázkách. 

Na Dnech NATO se představí i dvě speciální skupiny. Jednotka AGAT polských speciálních sil předvede HALO seskok z výšku 4 kilometrů, oproti tomu jordánský Quick Reaction Force Team tvořený čistě ženami vystoupí spolu se zásahovou jednotkou Policie ČR a polskou protiteroristickou jednotkou v rámci ukázky osvobození rukojmích z rukou teroristů. Své zásahové jednotky tradičně předvedou i Celní správa a Vězeňská služba. 

Na své si přijdou i fanoušci těžké pozemní techniky. K vidění bude modernizační projekt Armády ČR v podobě bojového vozidla pěchoty CV90 MkIV. Nebude chybět ani hlavní bojový tank M1 Abrams, Leopard 2A7V či bojové vozidlo pěchoty M2 Bradley. Za zmínku stojí také samohybná houfnice Panzerhaubitze 2000, kterou předvede německá armáda. K tomu velké množství dalších speciálních vozidel představí i české bezpečnostní a záchranářské sbory a Armáda ČR.

České vojáky kromě toho uvidíte v různorodých dynamických ukázkách schopností armády – od seskoků, přípravu léčky či vedení pozemního útoku, ale velký podíl mají i na samotné organizaci a zajištění logistiky celé akce.

Celkem se návštěvníci můžou těšit na více než 9 hodin čisté letecké zábavy, kdy v tomto čase během víkendu proběhne 47 leteckých dynamických vystoupení. Pozemních ukázek je letos dohromady 35 a celková doba trvání přesahuje 11 hodin.

“Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita, tak zní motto Dnů NATO, jež provází tuto akci již dlouhou dobu a v letošním roce se kvůli válce na Ukrajině bezprostředně potvrdila jeho pravdivost,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Letošní ročník bude evropský unikát a věřím, že po akci budou sdílet tento názor i návštěvníci, kteří se můžou těšit na velkou show, která nás o víkendu 17. - 18. září čeká.“
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro