POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Belgický F-16 Demo Team předvede temného sokola

25.05.2018, 12:45

Svou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR potvrdilo belgické letectvo. Na mošnovské letiště vysílá svůj F-16 Demo Team se speciálně zbarveným strojem v doprovodu transportního letounu C-130 Hercules.

Víceúčelový bojový letoun F-16 z výzbroje belgického letectva byl na statické ukázce v Ostravě k vidění naposledy loni, nyní se však bude jednat o jeho premiérové letové vystoupení, které bude okořeněné jedinečným vzhledem letounu. Jeho motiv je nazván temný sokol (dark falcon) a symbolizuje mezinárodní partnerství belgického letectva. Tato symbolika bude posílena speciální úpravou podle země, ve které bude vystupovat.

BAF/Bart Rosselle
BAF/Bart Rosselle
BAF/Bart Rosselle

„Belgický Demo Team s letounem F-16 se na Dnech NATO měl představit již v roce 2016, kdy byla jeho účast krátce před akcí bohužel odvolána. Jeho letošní premiéra při oslavách 100 výročí vzniku samostatného Československa je však o to symboličtější, protože Belgie byla mezi prvními zeměmi, jež uznaly náš nový stát,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Bude se též jednat už o druhý letoun v F-16, který se nad Mošnovem představí, svůj stroj na letovou ukázku vysílá i Dánsko.“

V kokpitu belgické F-16 bude své umění předvádět kpt. Stefan ‚Vador‘ Darte, který má na tomto typu nalétáno téměř 3 000 hodin.

Z Belgie dorazí rovněž dopravní letoun C-130 Hercules, jenž bude umístěn na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro