POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

České letectvo předvede plnou šíři svých schopností

30.08.2019, 15:15

Návštěvníci XIX. Dnů NATO v Ostravě & jubilejních X. Dnů Vzdušných sil AČR ani letos nepřijdou o komplexní prezentaci českého letectva. Mohou se tak těšit na vystoupení strojů JAS-39 Gripen, Mi-24/35 či dvojice L-159 Alca, ale rovněž na bohaté statické ukázky.

Vzdušné síly Armády České republiky si připravily hned pět dynamických ukázek, které každý den vydají na více než hodinu programu, a na dalších se budou podílet společně s Pozemními silami AČR. Na akci budou prezentovat všechny podřízené útvary a k vidění tak bude technika ze základen taktického, vrtulníkového a dopravního letectva. Jednotlivé útvary se pak také zapojí do tradičního slavnostního zahajovacího průletu.

„Nejen, že Vzdušné síly Armády ČR předvedou na naší akci tradičně nejvíce dynamických ukázek. Ocenění, jež si čeští piloti vozí ze zahraničních přehlídek, svědčí i o tom, že se jedná o vystoupení na špičkové úrovni,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „České letectvo se ale neúčastní Dnů NATO pouze jako vystupující, podílí se také na logistické podpoře zahraničních leteckých účastníků, a bez jejich podpory by se Dny NATO nemohly v tomto rozsahu vůbec uskutečnit.“

Mezi samostatnými dynamickými ukázkami nebude chybět oblíbená prezentace pilotáže stíhacího letounu JAS-39 Gripen z 211. taktické letky, které se ujme zkušený display pilot, kapitán Ivo Kardoš. V představí se také dvojice lehkých bitevníků L-159 Alca, jejichž vystoupení „Úder na pozemní cíl“ získalo letos v červnu prestižní ocenění na airshow v anglickém Cosfordu. Vrtulníkové letectvo bude pak zastoupeno ukázkou pilotáže bitevního vrtulníku Mi-24/35 nebo kombinovanou ukázkou, do které se zapojí vrtulníky Mi-171š a Mi-24/35 ve spolupráci s pozemními silami. V neposlední řadě se můžou diváci těšit také na dynamickou ukázku vrtulníku W-3A Sokol.

Čtěte více: Čáslavští piloti display dvojice L-159 získali prestižní ocenění na airshow v anglickém Cosfordu

Návštěvníci Dnů NATO budou mít rovněž možnost zhlédnout stroje českého letectva v rámci statické expozice, kde budou prezentovány stíhací letoun JAS-39 Gripen, lehký bitevní letoun L-159 ALCA, dopravní letoun Jak-40 nebo vrtulníky Mi-24/35, Mi-171š a W-3A Sokol.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro