POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Dánsko premiérově předvede svůj Super Hercules

14.04.2022, 08:25

Transportní letouny C-130 Hercules jsou častými a vítanými účastníky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Letos budou moci ale návštěvníci poprvé na statické ukázce vidět nejmodernější variantu tohoto stroje C-130J Super Hercules v barvách dánského královského letectva. 

V dánském letectvu jsou letouny C-130J Super Hercules provozovány ve čtyřech exemplářích a mají exkluzivní roli v letecké přepravě na delší vzdálenosti. Aktuálně se podílely na transportu vojenského materiálu pro napadenou Ukrajinu. Na Dnech NATO se bude jednat o čtvrtou dánskou účast, dosud se na mošnovském letišti představily vrtulníky AS550 Fennec a dvakrát na dynamické ukázce bojový letoun F-16.

zdroj: Ministerstvo obrany Dánskazdroj: Ministerstvo obrany Dánska

Změna: Účast letounu C-130J Super Hercules byla zrušena (13. září 2022).

„Letouny Super Hercules se již díky Dnům NATO na mošnovském letišti objevily, ale převážně v roli podpůrných strojů. Nyní bude tato varianta umístěna i na statické ukázce poprvé od roku 2011, kdy jej představilo americké letectvo. Zároveň se tímto způsobem bude premiérově prezentovat dánské transportní letectvo,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. 

Rodina čtyřmotorových letounů C-130 Herkules je opravdovou legendou mezi transportními letouny. Tento taktický turbovrtulový stroj se vyznačuje schopností operovat na krátkých a nezpevněných přistávacích plochách. Jedná se o skutečně multifunkční platformu, která je v různých modifikacích mimo transportu využívána i k výsadkovým, průzkumným a tankovacím úkolům, či k palebné podpoře nebo elektronickému boji. 

C-130 má za sebou již více než 65 let nepřetržitého provozu u svého původního hlavního uživatele – Spojených států.  Modernizovaná verze C-130J Super Herkules se vyznačuje mj. novými motory Rolls-Royce AE 2100 a avionikou, a tedy lepšími letovými vlastnostmi. Dobře patrným rozdílem oproti ostatním variantám jsou šestilisté vrtule, starší verze mají čtyřlisté. Dosud bylo vyrobeno více než 450 letounů této verze, jež slouží v letectvech 22 států světa.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro