POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Kuchař je voják jako každý jiný // Humans of NATO Days

14.05.2023, 19:12

Vojáci taky potřebují jíst. A kdo jim vaří? Kolegové vojáci. Na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR je potřeba nakrmit stovky lidí, vojáků i nevojáků. O jídlo se společně se svými kolegy starala četařka Helena Mráčková, starší kuchařka z 2. hospodářského družstva roty logistiky, 143. zásobovacího praporu. Prozradila, jak funguje vojenská kuchyň i jak probíhá vaření na cvičení. 

Jak jste se dostala k armádě?
K armádě jsem se dostala před šesti lety, přes internetový nábor. Napadlo mě tehdy, jaké by to bylo zkusit kariéru vojandy v ženské roli. Líbila se mi ta představa, jelikož voják je pořád v pohybu. Může se neustále rozvíjet, jak fyzicky, tak i psychicky a díky různým kurzům a školením se učit novým věcem. Kontaktovala jsem proto rekrutační středisko. Jelikož jsem vyučená kuchařka, ozvali se mi do tří týdnů s nabídkou pracovního místa kuchařky u zásobovacího praporu v Lipníku nad Bečvou. Pro mě to byla nejbližší možná varianta na dojíždění. Takže jsem nabídku s nadšením přijala a sloužím v Lipníku doposud.

A jak jste se dostala k roli kuchařky?
Když jsem na internetu rozklikla nábor AČR, viděla jsem, že hledají kuchaře. Vzhledem k mému vyučení v oboru a že mě ta práce vždycky moc bavila, to byla jasná volba. 

Co vojákům nejčastěji vaříte?
Jak na cvičení, tak i v jídelně Dukelských kasáren vaříme nejčastěji guláš. Ale kdyby si vojáci mohli vybrat, dali by si i steaky. Pořádnou flákotu. Nepohrdnou ale ani výpečkům se zelím a bramborem. Chutná jim svíčková, ale i klasická UHO (univerzální hnědá omáčka) na pepři nebo na kmíně. Připravíme prostě cokoli.

A vaříme nejenom vojákům. V rámci akcí na veřejnosti zabezpečujeme i například dětské dny, na kterých jsou hlavními ochutnávači především děti.  Největší poptávka je opět po klasickém vojenském guláši nebo sekané, ale i buchtách. Jídla vydáváme nejčastěji z polní kuchyně POKA, ta je sama o sobě zajímavým doplňkem každé akce.

Jsou vojáci hodně vybíraví?
Ne. Jsou zvyklí, jak vaříme a velmi často si jídlo chválí. Na cvičení mají většinou hlad a snědí pak všechno. V kuchyni v kasárnách mají možnost výběru ze dvou jídel. Jedno bývá sytější, obvykle je to maso s přílohou, a druhé salát anebo něco sladkého. 

Je ta příprava logisticky náročná? 
V kuchyni si všechno připravujeme sami. Vše chystáme od A až do Z. Od loupání cibule až po výdej a mytí nádobí.

Vaření v poli je jiné. Pokud se vyjíždí s polní kuchyní POKA 3/1, stačí řidič a kuchaři. POKA má vlastní elektrocentrálu i zásobárnu vody. Stačí přijet na určité místo, zaparkovat, rozložit a může se vařit. Je to samostatná, na ničem dalším nezávislá jednotka určena pro přípravu, uchování i výdej stravy. S kontejnerovou varnou je to logisticky náročnější. Společně s ní vyjíždí i kontejner s materiálem, jímky, vodník, jeřáb k přesunu varny na místě. Vyžaduje větší počet lidí na samotné postavení. Nespornou výhodou varny ovšem je, že uvaří 250 jídel, kdežto POKA jen 150. Navíc varna je moderní, částečně nerezová kuchyň se zabudovanými pánvemi, hrnci, myčkou. Vybavená je konvektomatem, což je kombinace horkovzdušné a parní trouby.

Je v armádní kuchyni možný nějaký kariérní postup? 
Určitě ano. Nastoupila jsem jako mladší kuchař s hodností svobodníka. Povýšila jsem na kuchaře, což je desátník. V současné době je mou funkcí starší kuchař a jsem četařka. Mám před sebou ještě další možnost povýšení, kterou je velitel družstva hospodářské čety s hodností rotný. To je vlastně nejvyšší hodnost, jaké může člověk bez maturity v armádě dosáhnout.


Přečtěte si i další rozhovory s těmi, kteří se podílejí na Dnech NATO

Jak probíhá příprava vaření? 
Podle předem vytvořeného jídelníčku se objednají a nakoupí potřebné suroviny. Ty se uskladní a vyvezou na cvičení. Aby kuchaři nasytili vojáky, vstávají na cvičení první a poslední večer ulehají. Každé ráno si mezi sebou rozdělí jednotlivá jídla, tedy co kdo bude vařit. Podle přesného počtu strávníků se vyfasuje proviant, nebo-li suroviny. Obecně je potřeba jednoho kuchaře na asi 50 porcí jednoduššího jídla. Když vyjíždíme třeba na praporní cvičení, je ideální počet 15 kuchařů, abychom se mohli střídat.

Co nejraději vaříte? Co vás na vaší práci nejvíc baví? 
Ze všeho nejvíc jsem ráda za náš skvělý kolektiv. Jsme prima parta lidí. Osobně nejraději vařím sladké jídla, třeba knedlíky plněné meruňkami. Velmi ráda obsluhuji na společenských akcích. Rauty a plesy, to je taková naše doména. 

Kuchař je navíc voják jako každý jiný, takže když nejsme v kuchyni, tak se účastníme zaměstnání jako je střelecká příprava, granáty, topografie a další. A to je přesně to, co jsem od armády očekávala. Rozvíjet se ve všech směrech, učit se novým věcem a být neustále v pohybu. 

Rozhovor vznikl v spolupráci s rtm. Mgr. Petrou Novákovou.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro