POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Letoun PC-9 se představí v sólové i skupinové akrobacii

31.08.2018, 11:52

Návštěvníci letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na dvojí vystoupení s turbovrtulovým letounem PC-9M. Ve skupinové akrobacii se s ním předvede chorvatská skupina Křídla bouře, sólové vystoupení pak bude mít tento stroj v barvách Slovinska. To se tak stalo již dvacátou zemí, která na akci představí svou techniku.

Slovinské letectvo se na Dnech NATO objeví znovu po roce, nicméně zatímco loni se jeho letoun PC-9M Hudournik předvedl pouze v leteckém vystoupení, v rámci letošního ročníku si ho budou návštěvníci moci prohlédnout také na statické ukázce. Slovinsko ale není jedinou zemí, která se na mošnovském letišti s těmito turbovrtulovými stroji představí.

Photo by: Ironbird

„Již jsme ani nepočítali s tím, že Slovinsko takto krátce před akcí potvrdí účast svého letectva, ale letos jsme za to obzvláště rádi, protože diváci díky tomu budou mít jedinečnou příležitost zhlédnout letoun PC-9M Hudournik jak v sólovém, tak díky chorvatské skupině Křídla bouře i ve skupinovém vystoupení,” poznamenává předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Účast slovinského letectva zároveň zvyšuje rozmanitost námi prezentované letecké techniky a její letoun vhodně doplní dynamické ukázky těch proudových.”

PC-9M, ve Slovinsku známý jako Hudournik (rorýs), představuje lehký dvoumístný letoun z dílny švýcarské firmy Pilatus. Vojenská letectva ho nejčastěji využívají k základnímu leteckému výcviku pilotů před přechodem na výkonnější stroje, může však být použit i pro útoky na pozemní cíle. 

Obdobně jako v loňském roce bude slovinské výpravě na Dnech NATO poskytovat logistickou podporu lehký dopravní letoun L-410 Turbolet.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro