POTVRZENÁ ÚČAST 2024       

Zprávy

Litevské letectvo přiletí se svým největším strojem

07.09.2021, 10:11

Po loňské nucené přestávce letectvo Litvy na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí svůj největší stroj – transportní C-27J Spartan. Ten si návštěvníci budou moci prohlédnout v rámci statické ukázky.

Litva je pravidelným účastníkem Dnů NATO, které se na ročníku 2020 nemohlo představit kvůli zrušeným statickým ukázkám, ale jinak se zúčastní již po sedmé v řadě. Pravidelně se na mošnovském letišti ukazuje i transportní letoun Spartan, a to často ve více kusech. Letos uvidíme pouze jeden a za něj vděčíme právě litevskému letectvu.

Změna: Účast litevského letectva byla zrušena (13. září 2021).

"Účast Litvy na naší akci symbolizuje bezpečnostní spolupráci našich zemí v rámci Severoatlantické aliance, kdy se čeští letci podílí na ochraně vzdušného prostoru pobaltských států a aktuálně v Litvě působí čeští vojáci v alianční předsunuté přítomnosti," zdůrazňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Jsme rádi, že se Litva ke svému spojeneckému závazku hlásí i formou své pravidelné účasti na Dnech NATO."

Dopravní letoun C-27 Spartan vyrábí italská společnost Leonardo. Tento dvoumotorový turbovrtulový hornoplošník středního doletu zvládne převézt až 60 vojáků. Vyniká nízkými požadavky na vzletovou a přistávací plochu, a to s ohledem na její délku i kvalitu. Litva provozuje celkem tři stroje tohoto typu. Mimo to je využíván také italským, americkým, slovenským, ale třeba i peruánským letectvem. Vedle standardní transportní verze byly vyvinuty i specializované varianty pro námořní hlídkování, vyhledávání a záchranu osob, palebnou podporu či elektronický boj.

Litevské letectvo patří z důvodu velikosti země v kontextu Severoatlantické aliance k těm menším. Proto si zachovává pouze určitý výsek schopností, zejména transportní a vrtulníkové letectvo. Provozuje i proudové letouny L-39 vyrobené na českém území, avšak ochranu vzdušného prostoru všech pobaltských státu je zajišťována dalšími členy Severoatlantického prostoru v rámci mise Baltic Air Policing. Do něj se v letech 2009, 2012 a 2019 se svými čtyřmi stroji JAS-39 Gripen zapojila i Česká republika. V rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP obrannou spolupráci aktuálně prohlubují v Litvě působící vojáci z 25. protiletadlového pluku a 53. pluku průzkumu a elektronického boje.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro