POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Litva tradičně mezi prvními potvrzenými účastníky

18.02.2022, 12:10

Návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou opět setkat se zástupci litevského letectva. To je na Letišti Leoše Janáčka Ostrava častým hostem, který opět svou účast potvrdil s velkým předstihem. Z Litvy na statickou ukázku zamíří transportní letoun C-27J Spartan a vrtulník AS 365N3+ Dauphin. Opačným směrem se letos vydají české Gripeny.

Litva spolu s Lotyšskem a Estonskem nedisponuje nadzvukovými letouny a ochranu jejich leteckého prostoru tak zajišťují další státy Severoatlantické aliance. Provozuje však transportní i vrtulníkové letectvo, jejichž technika se ukáže na letišti v Mošnově již posedmé. Litevci přiletí se svým vůbec největším strojem – taktickým dopravním letounem C-27 Spartan – i vrtulníkem AS 365N3+ Dauphin, který využívají především k záchranným operacím. 

Změna: Účast letounu C-27J Spartan byla zrušena (14. září 2022).


C-27 Spartan


AS-365

„Pevné spojenecké vztahy s Litvou, které symbolizuje i pravidelná účast tamního letectva na naší akci, letos podtrhuje zapojení českého kontingentu do mise Baltic Air Policing právě v této zemi. Pětice českých JAS-39 Gripen se v dubnu vrátí na základnu Šiauliai, kde se Česká republika účastnila v roce 2009 podobné mise vůbec poprvé,“ připomíná Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Pokud mluvíme o Litvě, nelze opomenout ani přítomnost vojáků 25. protiletadlového raketového pluku s komplety RBS-70,“ doplňuje Pavlačík.

Turbovrtulový C-27J Spartan je taktický transportní letoun disponující schopností krátkého vzletu a přistání, a to i na nezpevněné ploše. Dvoumotorový stroj byl na přelomu tisíciletí vyvinut italskou společností Leonardo, přičemž mezi státy provozujícími tento letoun nalezneme mimo domovské Itálie například i Slovensko, Rumunsko, Turkmenistán či Austrálii. Spartan umožňuje přepravit až 60 vojáků, 46 plně vyzbrojených výsadkářů či vozidlo HMMWV. 

Dvoumotorový víceúčelový vrtulník AS 365N3+ Dauphin od společnosti Airbus představuje nejmodernější variantu oblíbeného stroje, jehož bylo již vyrobeno přes 1 100 kusů. K vojenským i civilním účelům je využíván v mnoha státech světa, uživatele vojenských verzí vrtulníku najdeme například ve Francii, Spojeném království, ale i Kolumbii a Bangladéši.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro