POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Mošnov obsadilo přes sedm desítek letadel

22.09.2015, 19:09

Nejen letecké giganty bylo možné spatřit na statických či dynamických ukázkách Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Celkem se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava setkalo více než sedmdesát letadel či vrtulníků všech typů.

Na zemi všechny zastiňovaly především obří tanker nizozemského letectva KDC-10, čnící do výše 17 metrů, americký strategický bombardér B-52H Stratofortress či přepravní C-17 Globemaster III z programu Strategic Airlift Capability. Ve vzduchu se pak největšího aplausu publika dostalo vystoupení s nejmenšími letouny – turbovrtulové stroje PZL-130 akrobatického týmu Orlík délkou ani rozpětím nepřesahují deset metrů.

Co do typu měly nejhojnější zastoupení bojové letouny, kterých se představilo celkem 22, na Mošnově se navíc objevily dva záložní (Mirage 2000N francouzského týmu Ramex Delta a F-16 řeckého týmu Zeus). Pozoruhodná byla především přehlídka švédské konstrukční školy. Jedním z vrcholů akce díky tomu byl společný průlet pětice strojů - Tunnan, Viggen, Draken a Gripen doplnil Saab 105, jež se měl původně do akce zapojit jen jako podpora. Saab 105 se navíc představil v rakouské exportní variantě i samostatně, na zemi i ve vzduchu. Neměli bychom ale zapomínat ani na českou školu, z níž zaujal především nejnovější přírůstek, tj. demonstrátor L-39NG. Vidět bylo možné i jeho předchůdce, L-39 Albatros a L-159 ALCA.

Druhou nejpočetnější skupinou bylo 17 vrtulníků, z toho tři civilní – záchranářský EC-135 Zdravotnické záchranné služby MSK se představil v akci při simulovaném zásahu v horách, do zahajovacího průletu se pak zapojily stroje české a slovenské policie. Na dynamických ukázkách pak předvedli své umění piloti vrtulníků hned z pěti zemí – české Mi-17 a Mi-24, německý Bo-105, italský AW-139M, polský Sw-4 a britský Lynx Mk8.

TIP: Přehled techniky

Následují dopravní letouny všech velikostí, od zmiňovaného C-17 přes německý Transall C-160 až po malý polský An-28 či britský KingAir B200. Celkem jich však bylo 13, z čehož dvě sloužily pouze pro podporu – rakouský C-130 Hercules a americká C-17, která v rámci programu bohužel nenabídla slibovaný průlet, ale pouze přistání.

Výčet bychom mohli zakončit kombinovanými či těžko zařaditelnými stroji – od tří tankerů různých velikostí přes alianční letoun systému včasné výstrahy E-3A AWACS až po konvertoplán CV-22B Osprey. Ze vzduchu pak dění sledoval i pozorovací letoun české armády L-410FG.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro