POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Nedělní program okoření průlet C-17 a AWACSu

19.09.2015, 20:26

První den Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zlomil divácký rekord se 155 000 návštěvníky. Určitě se však do areálu vyplatí vyrazit i v neděli, kdy bude program zpestřený zajímavými průlety, především amerického přepravního letounu C-17 a aliančního letadla E-3A AWACS.

Neděle tak nabídne možnost vidět stroj C-17 zároveň ve vzduchu i na zemi, kde je vystaven letoun patřící do programu Strategic Airlift Capability. Americký C-17 přiletí jako podpůrný letoun amerického bombardéru B-52, jenž můžete na statické ukázce zhlédnout také. „Návštěvníci nedělních Dnů NATO tak budou mít unikátní bonus v podobě jednoho letounu C-17 na zemi a jednoho ve vzduchu, což se málokdy na podobných akcích uskuteční,“ uvedl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. "Průlet je plánován na 12:30."

Zhruba ve stejné době bude přes Mošnov prolétat také alianční Boeing se systémem AWACS, který měl původně přiletět na statickou ukázku, ale z důvodů operačních povinností byla jeho účast zrušena. I přesto, že se AWACS nepostavil vedle našich letošních gigantů, bude jeho výjimečný nedělní průlet jistě pro diváky atraktivní. Předvede tzv. „touch and go“ manévr neboli simulaci přistání s následným odletem.

V neposlední řadě je na závěr zítřejšího dne naplánován hromadný odlet Švédské historické letky ve formaci. Stejně tak Mošnov opustí i francouzská skupina RAMEX Delta s třemi stíhacími letouny Mirage 2000N. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro