POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

První zahraniční účastníci potvrzeni

24.01.2015, 12:53

Přestože ještě ani není konec ledna, svoji účast na letošním ročníku již oficiálně potvrdili první zahraniční účastníci. Návštěvníci se tak mohou již nyní těšit na přepravní letoun C-27J Spartan litevských vzdušných sil a letoun včasné výstrahy E-3A AWACS z letky Severoatlantické aliance.

Ačkoli se jedná o stroje, které pravidelní návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky znají, jejich účast na mošnovském letišti není samozřejmostí. „Nás velmi těší, že můžeme již z kraje roku potvrdit první zahraniční účastníky. Dokládá to, že Ostrava v jejich kalendáři má své místo,“ podotkl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, hlavního organizátora největší bezpečnostní show v Evropě. Nelze přitom podle něj brát jakoukoliv účast jako samozřejmost.

„V současnosti u letounů, které jsou v tzv. operačním nasazení nelze dopředu předvídat, jaké úkoly budou plnit právě v době konání naší akce. Nicméně potvrzení jejich zájmu o účast svědčí, že pokud to situace umožní, přiletí," vysvětluje Pavlačík a připomíná, že alianční AWACS do Ostravy zavítal naposledy v roce 2012. O rok dříve přitom na mošnovském letišti v rámci akce proběhl veřejný ceremoniál při příležitosti oficiálního zapojení České republiky do programu NATO AWACS. V posledních dvou letech sice zářijová show v plánu přehlídek letounu AWACS figurovala, ale právě povinnosti na poslední chvíli vždy vedly k jeho přehodnocení. „Věříme, že do třetice se zadaří a AWACS se letos opět stane jednou z dominant naší show,“ podotýká Pavlačík.

TIP: Seznam leteckých účastí v historii akce (natodays.cz)

Poprvé AWACS na letišti v Mošnově přistál v roce 2004 a okamžitě se stal hlavním magnetem akce. Na prohlídku útrob tohoto speciálně upraveného letounu, který si návštěvníci pamatují především díky svému poněkud specifickému vzhledu, se stála fronta několik desítek minut. A tak tomu bylo pokaždé, když na akci zavítalo „letadlo s talířem“, jak si většina přítomných ve zkratce přejmenovala speciálně upravený dopravní letoun Boeing 707 s kruhovou radarovou anténou na hřbetě, neboli s radomem. 

Čtěte také: AWACS: Elektronikou přeplněný letoun (natoaktual.cz)

TIP: Oficiální stránky NATO E3-A AWACS (nato.int)

Několikrát měli návštěvníci Dnů NATO v Ostravě příležitost rovněž porovnávat. To, když do Ostravy zavítal AWACS britského královského letectva ve verzi E-3D z RAF Waddington. Unikátní pak bylo setkání v letech 2011 a 2012, kdy si návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR mohli prohlédnout hned tři různé letouny systému včasné výstrahy - alianční E-3A, britský E-3D a švédský S100D Argus, který nemá radom nad trupem kruhový, ale podélný.

„Velmi si vážíme rovněž rozhodnutí litevských vzdušných sil, které hodlají do Ostravy opět poslat nejmodernější stroj ze své výzbroje, a to taktický přepravní letoun C-27J Spartan,“ připomíná Pavlačík. Litva se zářijové akce poprvé účastnila v roce 2012, v roce 2013 musela svůj záměr na poslední chvíli z již zmíněných operačních důvodů přehodnotit, ale v loňském roce se do Mošnova vrátila. Přízeň ze strany tohoto pobaltského státu může být vnímána také jako poděkování za účast českého letectva v alianční misi Air Policing. Během ní české supersoniky JAS-39 Gripen v uplynulých letech střežily vzdušný prostor nejen pobaltských států, ale v rámci své poslední mise také Islandu.

Čtěte také: Češi chrání Pobaltí (natoaktual.cz)

Letoun C-27J Spartan se v Ostravě poprvé představil v roce 2007 v rámci dynamické ukázky, a to v barvách svého výrobce, společnosti ALENIA Aeronautica. O pět let později na akci zavítaly hned tři stroje, a to již v zmíněné premiéře litevských vzdušných sil a rumunských vzdušných sil na statice a v italském markingu na letové ukázce. Loni se pak spolu opět potkaly rumunský a litevský Spartan v rámci statické ukázky a společně dotvořily kulisu „velkých“ dopravních letadel na pojížděcí dráze Golf uprostřed areálu akce.

„Pro fanoušky Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky máme ještě jednu potěšující zprávu – připravujeme tradiční setkání s nimi. Na něm bychom si opět rádi vzájemně vyměnit názory a poznatky na akci. Bližší informace zveřejníme v nejbližších dnech,“ uzavírá Pavlačík.  

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro