POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

S atraktivní dynamickou ukázkou se vrací francouzský Rafale

03.04.2018, 13:02

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na další exkluzivní letovou ukázku, tentokráte v podobě stíhacího letounu Rafale z řad francouzského letectva. Na mošnovském letišti se tým Rafale Solo Display představí znovu po dvou letech.

Dynamickou ukázku letounu Rafale měli diváci možnost naposled zhlédnout v roce 2016, kdy si francouzský tým odbyl na Dnech NATO svou premiéru. V ní předvedl tehdejší display pilot kpt. Jean-Guillaume Martinez schopnosti tohoto nejmodernějšího víceúčelového letounu francouzské provenience na hranici jeho možností.

„Francouzský tým Rafale Solo Display v nás zanechal na předminulém ročníku Dnů NATO obrovský dojem, nebojím se říct, že se jednalo o nejlepší ukázku programu a jednu z nejlepších v historii celé akce," zdůrazňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává:  „Snad můžeme prozradit, že k účasti letounu Rafale na letošních Dnech NATO značně přispěla naše participace na zasedání European Airshow Council v belgických Antverpách, kde jsme vedli řadu jednání se zástupci účastníků.“

V letošní i příští sezóně usedne do kokpitu nový display pilot Rafale Solo Display, kpt. Sébastien Nativel. Návštěvníci se tak mohou těšit na jinou letovou sestavu, než jakou předváděl jeho předchůdce kpt. Martinez, který na ni nicméně dohlíží z pozice trenéra.

Rafale je čistě francouzským letounem vyráběným firmou Dassault, který vznikl v důsledku neshod mezi Francií a dalšími státy ohledně rozdílným požadavků na schopnosti tehdy vyvíjeného stíhacího letounu Eurofighter Typhoon. Přesto jsou si oba letouny značně podobné co do vzhledu, tak i do využití, když se jedná o víceúčelové dvoumotorové stroje zvládající úkoly protivzdušné obrany, průzkumu i útoků proti pozemním cílům. Oproti Typhoonu se však Rafale vyrábí i v námořní verzi, díky níž jsou schopny operovat z letadlových lodí se systémem CATOBAR.

Kromě francouzského letectva s těmito letouny operují také egyptské vzdušné síly, objednávky jsou pak uzavřeny rovněž s Katarem a Indií, přičemž oba tyto státy upřednostnily Rafale mimo jiné právě před Eurofighterem. Letouny Rafale mají již za sebou účast v několika misích, včetně operací v Afghánistánu, intervence v Libyi v roce 2011 nebo nejnověji úderům proti Islámskému státu.

 

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro