POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Švýcarská Super Puma zpátky na Dnech NATO!

02.04.2021, 14:40

Po devíti letech a loňské zrušené účasti se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací švýcarský display tým s vrtulníkem Super Puma.

Letectvo země helvétského kříže se na Dnech NATO prezentuje vždy atraktivními letovými ukázkami. Před dvěma lety tak zaujalo především působivým vystoupením akrobatické skupiny PC-7 Team a bojového letounu F/A-18 Hornet. Letos ovšem zopakuje svou premiérovou účast z roku 2012 a představí letové schopnosti vrtulníku AS332 Super Puma.


Super Puma

„V loňském roce muselo Švýcarsko účast tohoto vrtulníku odvolat v důsledku pandemie a nedostatečného nácviku. Těší nás, že své plánované vystoupení pouze o rok odložil a že jej opět uvidíme v poutavé ukázce nad mošnovským letištěm,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Na sociálních sítích se již objevila informace, že se nemusí jednat o jedinou švýcarskou stopu na letošních Dnech NATO. Vrtulník Super Puma je však momentálně jedinou oficiálně potvrzenou ukázkou,“ dodává Pavlačík.

Dvoumotorový vrtulník AS332M Super Puma byl vyvinut společnostmi Aérospatiale a Eurocopter během 70. let minulého století. Tyto stroje vynikají svou univerzálností a ovladatelností a jsou používány pro přepravu osob, materiálu, či pro pátrací a záchranné operace, kvůli kterým jsou vybaveny přístroji pro noční vidění. Při dynamických ukázkách naleznou uplatnění i zásobníky světlic, jež přispívají k efektivnosti představení.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro