POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Třetí dynamiku F-16 na Dnech NATO v Ostravě nabídne Dánsko

26.06.2014, 15:29

Mezi potvrzené účastníky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se po pěti letech opět vrací Dánsko. Královské dánské letectvo předvede víceúčelový stroj F-16 v efektní dynamické ukázce, čímž se stává již třetím letectvem, které letos ukáže letové vlastnosti tohoto bojového stroje na ostravském nebi.

„Návrat Dánska na Dny NATO v Ostravě kvitujeme s potěšením. Před pěti lety Dánsko předvedlo dvojici vrtulníků AS-550 FEN-NEC na statické ukázce a letošní dynamika stroje F-16 je velmi důstojným návratem,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové show. Pro dánský stroj F-16 se jedná o premiéru na ostravské akci, řecký stroj bude mít rovnou českou premiéru, zatímco holandský F-16 demo team je již pravidelným účastníkem akce.

Královské dánské letectvo provozuje 30 letounů F-16 ve verzí AM a BM v úpravách Block 50/52. Tyto víceúčelové nadzvukové stroje se na ostravském nebi předvedou ve vystoupení tří letectev – dánského, řeckého a nizozemského. Každý tým má vlastní jedinečnou ukázku a vzájemně se liší, návštěvníci tedy budou mít ojedinělou příležitost jednotlivé varianty porovnat a dosyta si užít rachot proudových motorů. „Dánský pilot třeba létá na větším prostoru než nizozemský tým. Při dobrých povětrnostních podmínkách předvádí atraktivní ukázku stoupání z rychlého letu s forsáží v nízké letové hladině kolmo vzhůru až do deseti kilometrů, takže se návštěvníci určitě mají na co těšit,“ uvádí Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví + kosmonautika.

Jako malou ochutnávku přidáváme záznam ukázky F-16 z dílny dánských vzdušných sil s atraktivními záběry z kabiny letounu:

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro