POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Z Anatolie do Mošnova: návrat F-16 SoloTurk

10.09.2021, 12:48

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na působivé vystoupení tureckého display týmu F-16 SoloTurk, jenž se do Mošnova vrací po dlouhých devíti letech. SoloTurk je zároveň sedmou potvrzenou ukázkou na nadzvukovém stroji. 

Turecko, jenž vstoupilo do NATO již v roce 1952, se naposledy na Dnech NATO představilo před čtyřmi lety, kdy premiérově představilo letoun E-7T Peace Eagle se systémem včasné výstrahy. Pravidelní návštěvníci akce si pamatují také působivé vystoupení akrobatické skupiny Turkish Stars z ročníků 2011 a 2013 nebo právě vystoupení letounu F-16 z display týmu SoloTurk, které bylo naposledy k vidění v roce 2012. A právě SoloTurk a letoun F-16C Block-40 se vrací na Dny NATO a s tím i představení, během kterého je pilot vystaven přetížení až 9G.

  

„Máme vždy radost, když se k nám na akci vrací účastníci i ze vzdálenějších zemí aliance, jako právě Turecko, které se pro každou účast připravilo něco speciálního,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Diváci zároveň budou moci porovnat dva F-16 demo týmy, a to jak SoloTurk tak řecký Zeus. Ať už zaujme kterékoliv představení, už teď se můžeme těšit na pořádnou show.“

Víceúčelový letoun F-16 je nejrozšířenějším modelem mezi letectvy členských zemí NATO a jako takový se Dnů NATO účastní každoročně již od roku 2007. Celkem bylo vyrobeno více než 4 500 letounů F-16, které v současnosti slouží v letectvech deseti členských států Severoatlantické aliance. Letoun F-16 používající tým SoloTurk je vyveden ve velmi atraktivním černo-zlatém markingu, jenž symbolizuje oddanost a čest, a už jeho samotné sledování je silným zážitkem.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro